fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Husqvarna ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever
6 september, 2023

Husqvarna ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever

Handelskammaren besökte Husqvarna för att träffa Patrik Andersparr och diskutera hur processen för lärlingar ser ut på Husqvarna. Patrik, som är handledare, berättar att han ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever.

Husqvarna har tagit emot flera lärlingselever, och Patrik Andersparr berättar att det skiljer sig mellan årskurserna hur många dagar man befinner sig på plats i Husqvarnas fabrik. Gemensamt för alla lärlingselever, oavsett årskurs, är att de är på företaget 8 timmar om dagen. 

Så ser processen för lärlingsanställning ut på Husqvarna

Patrik berättar att läraren och den potentiella lärlingseleven börjar processen med ett besök på Husqvarna. Väl på plats får de träffa handledaren och får en rundtur på de olika avdelningarna, på så sätt får eleven en  inblick i verksamheten innan själva lärlingsperioden börjar. När lärlingsperioden väl är i gång får eleven möjlighet att prova på att arbeta på de två olika avdelningarna för att sedan välja det som är mest intressant för eleven. 

– Det är viktigt att lärlingen själv får vara med och påverka var i fabriken man vill arbeta. Det gör att lärlingsperioden för eleven blir roligare och samtidigt blir det värdefullt för företaget, en motiverad lärling utför ett bättre arbete, säger Patrik.

Patrik Andersparr har varit handledare till flera av Husqvarnas lärlingselever.

”Fördelen är att lärlingen snabbt kan komma i arbete efter avslutad utbildning”

Att det är tidskrävande att ta emot lärlingar är, enligt Patrik, en myt, Målet med att ta sig tid och lära upp lärlingen är att personen i slutändan ska vara självgående som vilken anställd som helst.  

– Att ta emot en lärling är ungefär lika tidskrävande som att ta emot vilken nyanställd som helst som behöver läras upp. Fördelen är att lärlingen snabbt kan komma i arbete efter avslutad utbildning och sedan innan besitter de kunskaper som krävs för arbetet, förklarar Patrik.  

Att företag tar emot lärlingar är något som Patrik tror och hoppas kommer bli allt vanligare i Sverige

Enligt Patrik har Husqvarna förutsättningar för att ta emot flertalet lärlingar under samma period men innan det blir aktuellt krävs det att logistiken fungerar bra. Att företag tar emot lärlingar är något som Patrik tror och hoppas kommer bli allt vanligare i Sverige. Många länder i Europa har redan etablerat stora lärlingsprogram, något som han tror skulle kunna utvecklas även här.   

Är du nyfiken på lärlingsanställning?

Yrkestrainee i Jönköpings län är ett projekt som ska informera om möjligheten till Yrkestraineer/lärlingselever i länet samt göra det enklare för skolor och arbetsgivare att samverka kring lärlingsutbildningskonceptet. Vill du veta mer om Yrkestrainee? Kontakta Anna Zedig, projektledare.

Förstudien om yrkestrainee finansieras av Tillväxtverket och Region Jönköpings län.

 

Anna Zedig

Projektledare - Yrkestrainee

anna.zedig@handelskammarenjonkoping.se

073-589 09 52

Fler inlägg

Nyheter

Emelie Palmér, ny nätverksledare för VD-nätverket

"Det är otroligt häftigt att se vad deltagarna kan få med sig från en träff genom att skapa den förtroliga miljön där öppenhet och tillåt...

Läs mer
Nyheter

Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren

PRESSMEDDELANDE | Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren Jönköpings län som näringslivspolitisk chef efter en tid som enh...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari