fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Coronapandemin leder till ökning av permitteringar
27 mars, 2020

Coronapandemin leder till ökning av permitteringar

Veckans enkätundersökning från Handelskammaren visar att coronapandemin medfört stora konsekvenser för företagen i Jönköpings län. Undersökningen visar en ökning i antalet permitteringar och företagen är i stort behov av ekonomiskt stöd.

Omkring 200 företag, varav över hälften industriföretag, deltog i Handelskammarens nya enkät som sammanställdes under torsdagseftermiddagen. Märkbart är att företagen nu börjar märka av än tydligare konsekvenser, som också kan komma att påverka företagen och näringslivet på lång sikt.

Resultatet från enkäten visar att antalet permitteringar ökar bland företagen i länet. 20 % har redan varslat eller permitterat personal, och 42 % beskriver att de troligtvis kommer behöva varsla eller permittera personal den kommande månaden, vilket är en ökning från förra veckan.

Över 50 % av de tillfrågade företagen har under veckan märkt av ett avtagande kassaflöde och flera har i nuläget svårt att göra en prognos för företagets framtida uthållighet. 12 % beskriver att de endast har en månads uthållighet, och 18 % bedömer att företagets uthållighet är två månader. Samtidigt visar undersökningen också företagens uthållighet varierar kraftigt då 31 % bedömer sin uthållighet till mer än 6 månader.

Företagen är även fortsatt påverkade av de rådande reserestriktionerna. De beskriver att restriktionerna bland annat lett till problem med leveranser, svårigheter att få hit utländska experter, fåtal beställningar och ökad sjukfrånvaro. 88 % av de tillfrågade beskriver till exempel att företaget påverkats av minskning i order och 40 % svarar att det skett en nedgång i produktion, till följd av utländsk efterfrågan. Flera lyfter framför allt att flertalet besöks- och reserestriktioner lett till negativ effekt på kundbesök, svårigheter att bygga relationer och affärer, vilket på lång sikt påverkar verksamheten negativt.

Företagen ser behov av åtgärder främst när det gäller ekonomiskt stöd, bland annat stöd för likviditet, sänkta personalkostnader samt korttidspermittering. Flera vädjar fortfarande efter tydligare information, framför allt tydligare besked och riktlinjer, vilket även lyftes i förra veckans undersökning.

Slutligen beskriver också flera av företagen att de arbetar aktivt med beredskap och uppföljning. Främst genom att dagligen noggrant följa utvecklingen, sätta upp olika kort- och långsiktiga scenarier för att kunna anpassa verksamheten därefter. Flera lyfte även vikten av att inte drabbas av panik utan att lyfta blicken och ta sitt eget ansvar gentemot samhället. Flera företag vill i stället försöka sprida ett lugn gentemot varandra för att försöka bedriva verksamheten som “vanligt”, i den mån det går.

HÄR och HÄR hittar du tidigare rapportering om hur Jönköpings läns näringslivs påverkas av Coronaviruset/Covid-19.

HÄR hittar du en guide om hur de ekonomiska krispaketen fungerar.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Näringspolitik

Nytt år, nya möjligheter!

Att ta sig an ett nytt år känns alltid hoppfullt för mig. Ett nytt decennium känns samtidigt också lite ödesmättat. Vad kommer de kommand...

Läs mer
Våra medlemmar

Eric Stegemyr: ”För oss på Husqvarna är kompetensförsörjningen av högsta prioritet.”

Som medlem är du med och stärker Jönköpings läns näringsliv! Eric Stegemyr, Vice President Sales and Service för Husqvarna, berättar varf...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari