fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Så påverkar Coronaviruset näringslivet i vår region
13 mars, 2020

Så påverkar Coronaviruset näringslivet i vår region

Som handelskammare är vårt uppdrag att främja näringslivet i vår region och får ofta en roll att vara länk mellan näringslivet och det offentliga (regeringen, regionen, myndigheter). Därför är det av stor vikt att vi vet hur Coronaviruset/Covid-19 påverkar länets företag för att kunna aktivt medverka i att skapa en aktuell nulägesbild och påverka så att rätt åtgärder sätts in.

Än så länge är det svårt att veta i vilken utsträckning Coronaviruset kommer att påverka, med kontinuerligt nya uppdateringar och riktlinjer att följa. För att ta reda på hur det påverkar vårt näringsliv skickade vi på Handelskammaren ut en enkät till företag i regionen. Enkäten skickades ut i början av veckan och sammanställdes under fredagen. Märkbart var att svaren ändrades allt eftersom veckan gick, i takt med att nya restriktioner infördes.

84 % svarade att deras verksamhet påverkas av Coronaviruset på något vis, främst på grund av att:

Företagen upplevde även att coronaviruset bidragit med en mer generell oro, såväl internt som externt, samt en finansiell instabilitet.

Hälften svarade att de än så länge inte påverkats drastiskt, men att de förväntas att göra det inom snar framtid.

Några lyfte fram att Coronaviruset även medfört något positivt med förfrågningar på artiklar som vanligtvis importeras eller att de till och med börjat tillverka nya produkter.

För näringslivet är det viktigt att Sverige och regeringen agerar kraftfullt och förebyggande, annars finns det risk att behoven uppstår innan regelverket står klart. Men detta kommer vi behöva göra tillsammans! Det gäller att vi alla är aktiva och gör det bästa av situationen.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Säg hej till Nadija Sabic som gör sin praktik på Handelskammaren

Sedan en vecka tillbaka har vi den stora äran att få ha Nadija Sabic som praktikant hos oss. Under 10 veckor framåt kommer hon att få sät...

Läs mer
Näringspolitik

Bygg ut nu!

2014 tog Alliansen initiativ till byggandet av nya stambanor mellan Stockholm och Göteborg/Malmö, ibland kallat höghastighetsjärnväg. Anl...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari