fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Nytt år, nya möjligheter!
21 januari, 2020

Nytt år, nya möjligheter!

Att ta sig an ett nytt år känns alltid hoppfullt för mig. Ett nytt decennium känns samtidigt också lite ödesmättat. Vad kommer de kommande 10 åren innebära? Tittar man 10 år bakåt så har enormt mycket hänt, saker som inte gått att förutspå alls! Att planera och parera för det är både roligt och svårt.

Som Handelskammare kommer vi att vara delaktiga i frågor, både på kort och lång sikt. Men för att göra det mer greppbart behöver det bli konkret.

De möjligheter våra medlemmar prioriterat, via fullmäktige, för Handelskammaren att agera, driva och debattera för detta nya år är:

Bättre möjligheter att kunna ta sig till och från arbete samt studier via kollektivtrafiken. Jag skrev om detta i december, och det som skett sedan dess är att jag haft ett konstruktivt möte med JLT:s trafikstrateg. De behöver få en bättre bild över vart människor i länet arbetar samt var tillväxtföretagen och framtida jobben kommer finnas. Det kommer vi kunna hjälpa dem med. Även, ”kampen” för höghastighetståg och nya stambanor fortsätter.

Bättre möjligheter att rekrytera mer jämställt. Till ledande positioner på länets företag, till styrelsearbete, och inte minst förbättrade möjligheter för mer jämställt ägande av företag. Vårt län ligger i botten av statistiken när detta mäts och här ska vi på Handelskammaren aktivt arbeta och inspirera för att vända denna utveckling. Det finns ett mycket stort intresse och engagemang för att samarbeta i de här svåra men ack så viktiga frågorna.

Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län.

Bättre möjligheter att attrahera personer med rätt kompetens till länet. Tillsammans med Jönköpings kommun kommer Handelskammaren påbörja detta genom att hitta former för att attrahera och locka hemvändare men även andra personer som har den kompetens som vi saknar i dag. Vi har ju ett fantastiskt län att bo, leva och arbeta i. Karriärmöjligheterna är mycket stora med alla fina framgångsrika företag som finns i länet, men vi är nog dåliga på att nyttja dem, berätta om dem. Dessutom finns det en hel del förutsättningar som saknas för att det ska uppfattas som attraktivt och ens möjligt. Förutom bättre infrastruktur tror jag på bättre samarbete mellan företagen i länet. Jag har märkt att det finns en stor nyfikenhet på andra, utöver inom den egna kommunen. Här finns de stora potentialerna, och här har Handelskammaren en viktig roll att fylla.

Sist men inte minst. Nu börjar det på allvar, resan att bli fler! Efter många år av minskat antal medlemmar i Handelskammaren ska vi nu satsa för att bli fler, betydligt fler! I dag är vi ungefär 250 medlemmar och målet är att på längre sikt bli 1000, igen. Delmålet för i år är att bli över 300. Det finns många viktiga frågor där näringslivet behöver bli representerade, bli hörda och för att kunna vara en bra representant behöver Handelskammaren bli starkare. För att bli starkare behöver vi bli fler, fler med en bra spegling av näringslivet i vår region gällande geografi, bransch och storlek.

Ni som i dag är medlemmar, ni är viktiga ambassadörer och ni tar ett stort ansvar för att representera vårt näringsliv. Hjälp oss gärna att bli fler genom att värva fler företag i er omgivning eller som ni samarbetar med. Det är ni medlemmar som bestämmer vad Handelskammarens tjänstemän ska driva. Det är ni som är Handelskammaren. Det är en fantastisk plattform för påverkan på riktigt, som vi måste stärka. Många dörrar är öppna för en Handelskammare och det ska vi använda oss mer av, för att åstadkomma viktiga förändringar – och, det gör vi tillsammans!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Nyheter

Säg hej till Clara, vår nya kommunikatör och eventkoordinator!

Vi är mycket glada över att kunna presentera vår nya kommunikatör och eventkoordinator Clara Ericsson! Clara är egentligen inget nytt ans...

Läs mer
Näringspolitik

Näringslivets återhämtning går framåt i Jönköpings län

Handelskammarens senaste enkät visar tydligt att bolagen planerar att, även i en tid efter pandemin, i större utsträckning nyttja digital...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari