fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kompetensförsörjningen – en dubbelbottnad problematik
16 maj, 2023

Kompetensförsörjningen – en dubbelbottnad problematik

Kompetensförsörjning har en oerhört betydande inverkan för länets utveckling och tillväxt. Svårigheter att attrahera, behålla och utveckla rätt kompetens är en stor utmaning och ett gemensamt problem för arbetsgivare i Jönköpings län.

För Handelskammaren Jönköpings län är frågan om kompetensförsörjning kritisk för näringslivet. För att ta sig an och hantera problemet, som är större än de flesta tror, är en av Handelskammarens insatser projektet Yrkestrainee som drivs av Anna Zedig. Syftet med projektet är att informera om möjligheten till lärlingselever i länet. Om elever väljer yrkesprogrammet och företag väljer att ta emot lärlingselever är vi ett steg närmre en region som präglas av god utveckling och tillväxt.

Anna Zedig, projektledare – yrkestrainee.

Trots lågkonjunktur och inflation vill företagen anställa

I vårens Konjunkturbarometer, en rapport som beskriver länets näringspolitik, angav 75 % av företagen att det är svårt att hitta rätt kompetens. Siffror som bekräftar den stora problematiken och utmaningen med länets kompetensförsörjning. Samtidigt anger 50 % av företagen inom tillverkningsindustrin att de planerar att anställa inom de kommande 6 månaderna. Trots att samhället präglas av inflation och lågkonjunktur vill alltså länets företag anställa, en nästintill omöjlig uppgift när rätt mängd kompetens inte finns.

Inte nog med att rätt mängd kompetens inte finns när företagen vill rekrytera, Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2021/2022 visar att ca 50 % av företagen som behöver rekrytera söker kompetens från gymnasiets yrkesprogram. Samtidigt ser vi en minskning av ansökningar till just yrkesprogrammen och särskilt program som riktar sig mot industrin.

När Handelskammaren varit ute och träffat länets företag förmedlas det tydligt att de är i ett stort behov av kompetens, både nu och på lång sikt. Den kompetens som behövs hos industriföretagen handlar om allt från svets och svarv till underhåll, automation, drift och el. I industrin finns stora möjligheter till ett varierat  och spännande yrke. Dessvärre är det få som söker det industritekniska programmet på gymnasiet och vuxenutbildningen. Så få att vissa skolor tvingas lägga ner sina program.

Prao, information och studiebesök avgör elevernas gymnasieval

När vi frågar eleverna i grundskolan om vad som är viktigt för de inför deras gymnasieval är majoriteten av svaren prao. Flera av ungdomarna beslutade om sitt gymnasieval just efter en lyckad prao. Andra säger att de vill ha mer information i skolan, göra fler studiebesök och ta del av anställdas berättelse om hur det är att arbeta i branschen.

Handelskammaren Jönköpings län tar sitt ansvar och engagerar sig i frågan om samverkan mellan skolan och arbetslivet. Vi vill bidra till att lösa det kompetensförsörjningsbehov som länets små till medelstora företag har. Vi vill hjälpa till att stärka deras konkurrenskraft och hållbara utveckling.

Ett steg på vägen för att få fler att söka sig till just industrin och mätta det kompetensbehov som finns är lärlingskonceptet. Genom lärlingselever får arbetsgivare, tillsammans med skolans utbildningsplan, tidigt och under en längre period forma eleven utifrån sin egen verksamhet. Eleven får i sin tur lära sig yrket genom att jobba ”på riktigt” och vara anställd under sin utbildning. Något som gynnar både elever och arbetsgivare. 

Handelskammaren Jönköpings län arbetar för en attraktiv region med stark utveckling och god tillväxt. För en region med starkt utveckling och tillväxt krävs rätt kompetens, för rätt kompetens krävs rätt utbildningar. För att kunna erbjuda rätt utbildningar krävs det att elever söker yrkesprogrammen.

 

Är du nyfiken på lärlingsanställning?

Läs mer om projektet på vår hemsida!

Anna Zedig

Projektledare - kompetensförsörjning

anna.zedig@handelskammarenjonkoping.se

073-589 09 52

Fler inlägg

Energiförsörjning

Tips och råd för att hantera de höga elpriserna

De volatila och skenande elpriserna påverkar oss alla. Handelskammarens senaste undersökning visar att företagen i Jönköpings län har dra...

Läs mer
Nyheter

Att återvända till något som man trodde man lämnat för alltid

Min uppväxt i Smålandsstenar kan inte annat än beskrivas som trygg och faktiskt rolig. Vi ungar fick frihet, föreningslivet var stort och...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari