fbpx

Yrkestrainee

Genom lärlingselever får arbetsgivare tidigt, och under en längre period, forma elever utefter sin egen verksamhet, tillsammans med skolans utbildningsplan. Eleven i sin tur får lära sig yrket genom att jobba ”på riktigt” och vara anställd under sin utbildning. Win-win för alla, helt enkelt!

Yrkestrainee i Jönköpings län är ett projekt som ska informera om möjligheten till Yrkestraineer/lärlingselever i länet samt göra det enklare för skolor och arbetsgivare att samverka kring lärlingsutbildningskonceptet. Ett koncept som funnits i svensk skola sedan 2014, men som inte används så mycket som det skulle kunna användas i Jönköpings län.

För arbetsgivare

Som arbetsgivare är du med och formar innehållet tillsammans med skolan och ni tar gemensamt ansvar för att utbilda nästa generations medarbetare. Eftersom den senaste kompetensen och tekniken finns hos arbetsgivarna säkerställer samarbetet att elevernas yrkeskompetens matchar arbetsgivarnas behov. Det är en studieform som är win-win både för företag, elever och skola. Vi på Handelskammaren Jönköpings län hjälper er att titta på möjligheterna till yrkestrainee och att lotsa er vidare i processen.

För gymnasieskolor

Gymnasial lärlingsanställning drivs av skolan och arbetsgivarna, som tillsammans ansvarar för att ge eleverna en yrkesutbildning. För att genomföra gymnasial lärlingsanställning krävs en del av skolan. Skolan behöver ha ett nära samarbete med arbetsgivarna, och viktigt att komma ihåg är att även gymnasial lärlingsanställning är en utbildning, där eleven i slutet av sin gymnasietid ska ha fullgoda kunskaper för att kunna examineras. Här är skolan en viktig part, för att följa upp och stötta lärlingen samt samarbeta med arbetsgivaren.

Vill du veta mer?

Kontakta vår projektledare Anna Zedig, så berättar hon mer!

 


Förstudien kring yrkestrainee finansieras av Tillväxtverket och Region Jönköpings län.

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari