fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kompetensförsörjningen är en av arbetsgivarnas största utmaningar
11 november, 2022

Kompetensförsörjningen är idag en av arbetsgivarnas största utmaningar

Arbetsgivare skriker idag efter gymnasial yrkeskompetens, samtidigt är det alldeles för få sökande till yrkesförberedande program. Behovet av kompetens är stort i flera branscher och om Jönköpings län ska ha ett konkurrenskraftigt näringsliv måste det finns bra förutsättningarna för företagens kompetensförsörjning.

Ett konkret arbete behöver göras och därför driver vi på Handelskammaren, med finansiering av Tillväxtverket och Region Jönköping, yrkestrainee, en förstudie där syftet är att få fler att söka yrkesutbildning genom lärlingsanställning. Yrkestrainee är ett initiativ av Sveriges handelskamrar tillsammans med regioner, kommuner och lokala företag för att minska avståndet mellan utbildning och arbetsliv. Lärlingsanställning innebär att elever anställs och spenderar minst 50% i företagens verksamhet. Till skillnad från vanlig lärlingsutbildning så får lärlingen en anställning med lön för det arbete som utförs på arbetsplatsen. Det resulterar i ökat engagemang och delaktighet i utbildningen, från både elevens och arbetsgivarens sida.

Anna Zedig, Projektledare för yrkestrainee, Handelskammaren Jönköpings län.

 

Kompetensförsörjningen inom vissa, för länets strategiska viktiga områden, är idag en av arbetsgivarnas största utmaningar. Behovet av svetsare, operatörer och underhållstekniker är närmast omättligt. Samtidigt läggs utbildningar till dessa yrken ned för att för få söker dem. Med Yrkestrainee hoppas vi kunna genomföra en konkret åtgärd för att underlätta regionens kompetensförsörjning inom främst industri och besöksnäring!

Samverkan mellan utbildning och näringsliv

Genom lärlingselever får arbetsgivare tidigt, och under en längre period, forma elever utefter sin egen verksamhet, tillsammans med skolans utbildningsplan. Företagen behöver inte vänta flera år för att få tillgång till kompetensen vilket är en stor fördel med just lärlingsanställning.

Genom Yrkestrainee har vi möjlighet att driva ett påverkansarbete för att få fler skolor att använda sig av lärlingssystemet och samtidigt få fler företag att ta emot lärling. Tillsammans med gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskolan kan vi samverka kring att få fler att söka yrkesprogram. På så sätt kan vi bidra till att lösa små till medelstora företags kompetensförsörjningsbehov och samtidigt stärka deras konkurrenskraft och hållbara utveckling.

Läs mer om Yrekstrainee här.

 


 

Anna Zedig

Projektledare - kompetensförsörjning

anna.zedig@handelskammarenjonkoping.se

073-589 09 52

Fler inlägg

Nyheter

NYHET: Rabatterat medlemskap för nystartade företag

Som nystartat företag kan det vara ont om resurser; oavsett om det gäller personal, tid eller pengar. Dessutom är man ofta i stort behov ...

Läs mer
Näringspolitik

Husqvarna ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever

Handelskammaren besökte Husqvarna för att träffa Patrik Andersparr för att diskutera hur processen för lärlingar ser ut på Husqvarna. Pat...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari