fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Stambanor – för vårt näringsliv, för oss och för våra barn
5 november, 2019

Stambanor – för vårt näringsliv, för oss och för våra barn

För några helger sedan var jag i England och besökte min dotter för första gången sedan hon flyttade dit i somras. Jag åkte tåg tre gånger, alla gångerna med höghastighetståg. 30 minuter in till London, drygt en timme till Southampton, 2 timmar till Gatwick. Mina förstahandsval var alltid att åka tåg. Tågen gick ofta, det fanns både snabba, något dyrare, och även långsamma till då väldigt billiga priser. Valet var mitt.

De senaste veckorna har det för min del varit mycket om de nya stambanorna. Som ny i rollen har jag inte tidigare egentligen tänkt så mycket på våra järnvägar och tåg, annat än som resenär. Och som medborgare har jag haft tankar att det är dyrt och att det tar väldigt lång tid att bygga. Vad finns det då för alternativ till resande? Vi är ett litet land, så har vi tillräckligt underlag för att motivera en så stor investering och så vidare?

Nu har jag blivit mer insatt och jag är genuint orolig för att det inte kommer bli nya stambanor! Det är en av våra viktigaste framtidsfrågor – för vårt näringsliv, för oss och för våra barn. Vi är redan idag klart underutvecklade i förhållande till exempelvis England, Spanien, Italien, Frankrike, och Japan när det gäller att som individ kunna välja att ta tåget. I vårt län är det snarare så att vi inte kan välja att ta tåget. Det fungerar helt enkelt inte i den tid vi lever i nu där tillgänglighet och snabba beslut är avgörande för att få vardagen och livet att gå ihop.

Efter mina nu ganska många företagsbesök är det uppenbart att Handelskammaren har en viktig uppgift att fylla; i att driva på, upplysa och medverka till att få en fungerande arbetspendling på kort och lång sikt. Tillsammans med Västsvenska Handelskammaren har vi träffat länets moderata politiker, vi har varit på deras partistämma i Västerås, vi har skickat mail till alla våra moderata politiker i länet och vi har skrivit debattartiklar. Allt för att ge fakta, stärka de som ska fatta besluten, att inte vika ner sig i en fråga som inte alls är lokal eller regional utan i allra högsta grad nationell.

Med en ny stambana kommer näringslivet och alla de människorna som lever i södra Sverige få fantastiska förutsättningar att välja var man vill arbeta och var man vill bo. Det kommer vara en avgörande faktor för fortsatt tillväxt, för en innovativ och blomstrande region. Och det motsatta vill vi inte ska hända, det motsatta får helt enkelt inte hända!

Nya stambanor är inte till förmån bara för att kunna resa mellan Stockholm, Göteborg och Malmö som debatten ibland kan uppfattas som, utan är i allra högsta grad även en regional fråga. Det är mellan de städer som kommer finnas utmed de nya stambanorna som de största tidsvinsterna kommer göras. Med parallell utveckling av det nuvarande tågsystemet kommer alla våra kommuner vinna på detta och möjligheterna att transportera mer gods på tåg öka med 2–3 gånger!

Västsvenska Handelskammaren har tagit fram väldigt bra och informativt material som finns att hämta: HÄR. Ta del av det, bli upplyst – skaffa bakgrundsfakta. För det är stor risk att den politiska debatt som förhoppningsvis snart kommer sätta fart, kommer ha stora inslag av partiell information, spekulationer samt myter.

En arbetsgrupp har bildats i regionen, där bland annat jag från Handelskammaren medverkar, för att fortsätta sprida alla goda motiv och argument som finns, inte minst för näringslivet!

Vårt medlemsmöte den 5 december kommer ha arbetspendling som tema. Vi har bjudit in Marcus Eskdahl, ansvarig regionråd, och Pär Helgesson från SJ, som på ett utomordentligt pedagogiskt sätt förklarar varför nya stambanor behöver byggas även i Sverige. Så kom, ta chansen att ställa frågor till ansvarig politiker, och bli väl informerad om ämnet! Anmäl dig till höstmötet HÄR.

Stambanor behövs. För vårt näringsliv, för oss och för våra barn!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Nyheter

Helena Zar Vallin: Ett omtumlande år

KRÖNIKA. År 2020, ett år som kommer sätta sig i minnet på alla. Ett omtumlande år där inget blev som man tänkt sig. I början av året var ...

Läs mer
Våra medlemmar

”Det är oerhört viktigt att vår region har den kompetens som krävs”

Som medlem är du med och stärker Jönköpings läns näringsliv! Margareta Carlsson, vd för Solberga station AB,  berättar varför hon sitter ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari