fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Skarpt näringslivsperspektiv i remissvar till kommande infrastrukturproposition
1 februari, 2021

Skarpt näringslivsperspektiv i remissvar till kommande infrastrukturproposition

Handelskammaren har som remissinstans lämnat ett remissyttrande gällande Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2022—2033 och 2022—2037. Inriktningsunderlaget ska ligga till grund för en ny nationell plan för infrastruktur. I svaret har Handelskammaren ett skarpt näringslivsperspektiv och lyfter fram flera områden.

Handelskammaren Jönköpings län har i sitt remissvar bland annat pekat på följande:

Att satsa på en utbyggd och väl underhållen infrastruktur är avgörande för vårt näringslivs framtid. Hög nyttjandegrad och eftersatt underhåll har dock lett till att det krävs rejäla satsningar för att nå en rimlig standard på såväl vägar som järnväg,

säger Annika Cederfeldt, ansvarig för näringslivspolitisk utveckling hos Handelskammaren Jönköpings län.

Med den nya stambanan nås en stor samhällsnytta i form av att städer utvecklas med nya bostäder och etableringar av företag. Dessutom kan kontinenten nås på rimlig tid på ett hållbart sätt och gods kan transporteras hela vägen från kund till leverantör utan att göra avkall på miljö. De övriga satsningar som måste prioriteras i den nationella planen gällande järnväg i vår region är elektrifiering av Y:et, det vill säga Jönköping-Vaggeryd-Värnamo samt Nässjö-Eksjö och upprustning samt elektrifiering av Nässjö-Vetlanda.

Vägar som lyfts fram i remissvaret är Riksväg 26, även kallad Nissastigen. Hastigheten är där sänkt till 80 km/h vilket påverkar näringslivet i Gislaved och Gnosjö kommun negativt genom en minskad arbetsmarknadsregion. Vägen behöver breddas, göras mötesfri och få viltstängsel.

Infrastruktur och kompetensförsörjning går hand i hand. Utan det ena finns det inte förutsättningar för det andra. Infrastruktursatsningar påverkar företags tillväxt. Att investera i infrastruktur innebär mycket stora kostnader, men att ignorera dessa kostar mycket mer i förlorade arbetstillfällen, ökad samhällsutveckling och välfärd,

säger Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län.

Har ni frågor om Handelskammarens arbete eller de frågor vi driver, tveka inte att höra av er! Våra dörrar står alltid öppna för diskussioner.

Läs hela remissvaret här!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Nyheter

100-listan firade två år

Under torsdagskvällen bjöd Handelskammaren i Jönköping in till deras lokaler för att fira att 100-listan nu varit igång i två år.

Läs mer
Nyheter

Handels- och samarbetsavtalet EU/UK börjar att tillämpas

Den 1 januari 2021 började det handels- och samarbetsavtal att tillämpas som den brittiska regeringen och EU-kommissionen kommit överens om.

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari