fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ryssland / Ukraina – så påverkas ditt företag
28 februari, 2022

Ryssland / Ukraina – så påverkas ditt företag

Rysslands anfall på Ukraina har förutom det mänskliga lidandet lett till kraftiga sanktioner från bland annat EU. Det är ännu väldigt svårt att bedöma hur läget kommer utvecklas, men vi på Handelskammaren följer löpande händelseutvecklingen.

Det är även viktigt att få en korrekt bild över hur vårt läns företag blir påverkade. Vi upprättar kontinuerligt nära kontakt med de företag vi har kännedom om som har olika handelsförbindelser med Ukraina eller Ryssland. Vi vill gärna ha kontakt med företag i Jönköpings län som direkt eller indirekt exporterar/importerar till Ryssland eller Ukraina, eller som har underleverantörer av varor eller tjänster från Ukraina eller Ryssland eller har andra affärsrelationer med Ryssland eller Ukraina. Kontakta oss på info@handelskammarenjonkoping.se.

Vi kommer löpande rapportera om situationen för länets näringsliv dels till regeringen via Utrikeshandelsministern, dels till länsstyrelsens beredskapsgrupp.

Helena Zar Vallin
Vd Handelskammaren


Informationen hämtas från Sydsvenska Handelskammaren. Uppdaterad: 2022-03-03.

Uppdaterad information till företag

Kommerskollegium

Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik, samlar information om de införda sanktionerna mot Ryssland här.

Kommerskollegium har även en grupp som arbetar med sanktioner dit företag kan ringa om man har frågor kopplade till sanktioner, telefon: 08-690 49 20.

ISP

Inspektionen för strategiska produkter, har uppdaterad information på sin hemsida. Från och med den 26 februari är det förbjudet att exportera alla listade produkter med dubbla användningsområden (PDA) samt ett stort antal övriga produkter till Ryssland.

EU:s Sanction Map

En sökbar karta där hittar man den senaste informationen om EU:s sanktioner, rättsakter som reglerar åtgärderna inklusive vilka varor och tjänster som omfattas. Kartan hittar du här!

Europeiska rådet

Här presenterar Europeiska rådet information om EU:s restriktiva åtgärder med anledning av krisen i Ukraina.

Utrikesdepartementet

Även Utrikesdepartementet har en samlingssida om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina. Samlingssidan hittar du här!

Tullverket

Här finns information kring det utökade exportförbudet av varor till Ryssland vilket påverkar tullhanteringen vid export till Ryssland.

Finansinspektionens hemsida

Finansinspektionen summerar EU:s nya, utökade och förändrade sanktioner på sin hemsida. Mer info hittar du här!

Storbritannien

Information om de sanktioner som Storbritanniens införs återfinns på deras myndighet Office of Financial Sanctions Implementation HM Treasury.

USA

Söksida för amerikanska sanktioner återfinns på deras myndighet Office of Foreign Assets Control (OFAC) hemsida. De har även en söksida.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

Poolia erbjuder HR-expertstöd

Poolia är ett av våra medlemsföretag som ställer upp för Handelskammarens medlemmar och erbjuder expertstöd inom HR-relaterade frågor.

Läs mer
Våra medlemmar

Helena Hjalmarsson om Digtory: ”Vi vill göra det omöjliga möjligt”

Det har varit en händelserik vår för Helena Hjalmarsson och hennes kollegor på nystartade Digtory. En period där de tänkte passa på att b...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari