fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Rundabordssamtal | Stambanan med Socialdemokraterna
27 november, 2020

Rundabordssamtal | Stambanan med Socialdemokraterna

Som en följd av den utredning Trafikverket utför där de kommit fram till att stationslägen i Jönköping och Värnamo bör läggas utanför stadskärnorna samt att stationen i Tranås ska slopas för att dra ner på kostnaderna för projektet har Handelskammaren kallat till rundabordssamtal med de regionala riksdagspolitikerna.

Först ut träffade Handelskammarens vd Helena Zar Vallin och Annika Cederfeldt, ansvarig näringslivspolitisk utveckling samt Mathias Bransmo, vice ordförande i Handelskammarens styrelse, de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Ödebrink och Diana Laitinen Carlsson, båda från Jönköpings län.

T.v. Diana Laitinen Carlsson, t.h Carina Ödebrink.

Handelskammaren ser att det är viktigt att fokusera framåt i frågan och bygga ett samhälle som ger förutsättningar för fler människor att bo där man trivs. Ge de möjlighet att hitta attraktiva jobb på andra orter, både inom och utanför länet. Detta är också nödvändigt för företag för att de ska kunna attrahera kompetens som i dag inte finns inom räckhåll. En ny stambana innebär också snabbare och mer hållbara internationella resor. Dessutom bidrar den till att kapacitet på befintlig järnväg frigörs, vilket också resulterar i att mer gods kan fraktas där.

De socialdemokratiska riksdagspolitikerna trycker på att det finns en oro från deras sida om att stambanan blir en storstadsfråga där enbart de större städerna gynnas. I den tid som är nu är det än mer viktigt att få igång infrastrukturprojekt för att förstora arbetsmarknadsregionerna. Carina Ödebrink och Diana Laitinen Carlsson påtalar att 80 % av befolkningen i Sverige bor i en radie av 35 mil från Jönköping och de menar även att både Värnamo och Tranås är viktiga för den storregionala utbyggnaden.

Detta är inte bara en viktig fråga för vårt län och vår arbetsmarknadsregion. Detta är en fråga som är viktig för hela Sverige!

Fler inlägg

Nyheter

Jonas Ekeroth: Hur många frisörer behöver vi egentligen?

Våra unga är vår framtid! De drömmar och visioner som finns om vad de vill göra i framtiden, vad de vill jobba med, bygger vår framtid. D...

Läs mer
Näringspolitik

Jonas Ekeroth: Våga investera i framtiden!

Framtidens utmaningar är många. Enligt oss på Handelskammaren står näringslivets behov och intressen alltid i centrum. Vårt perspektiv st...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari