fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Rundabordssamtal | Stambanan med Miljöpartiet
22 januari, 2021

Rundabordssamtal | Stambanan med Miljöpartiet

Emma Hult är riksdagsledamot för Miljöpartiet och ordförande i riksdagens civilutskott. Tidigare i veckan träffade hon Helena Zar Vallin, Mathias Bransmo och Annika Cederfeldt från Handelskammaren för att diskutera stambanan.

Från Handelskammaren är arbetet med att driva frågan och förverkligandet av den nya stambanan något av det viktigaste just nu. Detta är även en självklarhet för Miljöpartiet och frågan är snarare hur snart den ska byggas samt var stoppen ska vara. Utgångspunkten ska vara Sverigeförhandlingen där Tranås, Jönköping och Värnamo får centrala stationslägen. Enligt partiet är detta en satsning som det inte är läge att spara pengar på.

Emma Hult, riksdagsledamot Miljöpartiet.

”Att bygga nya stambanor för höghastighetståg är direkt avgörande för Jönköpings län, men också för att vi ska klara av omställningen till ett hållbart samhälle,”

– Emma Hult, Miljöpartiet.

Samhällseffekterna med den nya stambanan är stora, sett till utveckling både för stad och landsbygd, men riskerar att gå förlorade om den inte skulle bli till. Det är viktigt att komma ihåg att den nya stambanan inte är en storstadsangelägenhet som handlar om att knyta samman våra större städer. Den kommer till exempel kunna binda ihop Ryhov med sjukhusen i Linköping, Göteborg och Lund för utbyte av kompetens. Detsamma gäller även för Jönköping University.

Viktigt att poängtera är också att godsfrakten är viktig för vårt län. Med en ökad internationell handel kommer därför transporter bli en allt mer viktig fråga. Att lägga mer långväga godstransport på vägar är inte hållbart, varken sett ur ett tids- eller hållbarhetsperspektiv – men även sett till att vägarna börjar bli överbelastade.

Avslutningsvis, upprustningen av den befintliga stambanan är viktig och får inte förbises varför en finansiering av den nya stambanan måste läggas utanför budget och drivas som ett eget projekt.

Fler inlägg

Näringspolitik

Yrkestrainee – Lärlingsanställningar

Annika Cederfeldt: "Vi på Handelskammaren ser en potential i yrkestrainee både för ungdomar som ska förberedas för ett arbetsliv och för ...

Läs mer
Nyheter

Ett samhällsproblem att lösa tillsammans – lärdomar från årets kompetensdag för industrin

Kompetensdagen för industrin bjöd på flera inspirerande föreläsningar med fokus på kompetensförsörjning inom industrin.

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari