fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Rundabordssamtal | Stambanan med Kristdemokraterna
15 december, 2020

Rundabordssamtal | Stambanan med Kristdemokraterna

Det börjar närma sig ett skarpt läge i arbetet kring de nya stambanorna. Som ett led i detta arbete träffade Helena Zar Vallin, Mathias Bransmo och Annika Cederfeldt de Kristdemokratiska riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson och Andreas Carlsson. Båda från Jönköpings län.

Under mötet diskuterade vi miljöperspektivet med den nya stambanan. För att klara klimatmålen i Agenda 2030 är det helt nödvändigt att infrastrukturen är anpassad och klimatvänlig. Fler företag vill frakta gods på järnväg, men dagens stambana kan inte möta behovet då kapaciteten redan är överbelagd. Morgondagens resenärer kommer också ställa helt andra krav på att resandet sker på ett hållbart sätt – både när det gäller arbets- och studiependling men också när det kommer till privatresor.

T.v. Andreas Carlsson, t.h. Acko Ankarberg Johansson.

När det kommer till den nya stambanan är det viktigt att inte fastna i de stora kostnaderna, utan beräkningen kring nyttan med den bör i allra högsta grad beaktas. En ny stambana beräknas bidra till tillväxt för såväl företag som städer i minst 100 år och samtidigt inte bara knyta ihop våra olika regioner i landet, utan även skapa ett hållbart resande till kontinenten.

En ny stambana är inte bara en fråga för storstäderna och dess knutpunkter, utan i allra högsta grad för orterna utmed den tilltänkta banan. Finns det tillväxt i Jönköpings stad drar även orter i regionen nytta av den.

Fler inlägg

Näringspolitik

”Skapa förutsättningar för omställning och kompetensutveckling – innan det är för sent”

Handelskammaren Jönköpings län riktar ett öppet brev till våra regionala politiker, nationella riksdagspolitiker samt regeringen.

Läs mer
Näringspolitik

Bättre förbindelser behövs till alla roliga och intressanta jobb

DEBATT. Kollektivtrafiken ska ha som tydligt uppdrag att skapa förutsättningar för att länet ska bli en arbetsmarknadsregion, skriver Hel...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari