fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Handelskammaren har beviljats medel för hållbar utveckling inom plastindustrin
17 januari, 2022

Handelskammaren har beviljats medel för hållbar utveckling inom plastindustrin

PRESSMEDDELANDE

Plastbranschen är en bransch i förändring och som utsätts för omfattande kritik gällande exempelvis klimatpåverkan och nedskräpning i haven. Handelskammaren Jönköpings län har från Tillväxverket och Region Jönköpings län beviljats medel för en förstudie kring hållbar utveckling för plastindustrin i Jönköpings län.

Jönköpings län är det mest plastindustritäta området i norra Europa, vilket innebär att det finns ett stort antal plastbearbetande företag. Tillsammans förbrukar de en stor mängd plastråvara, råvara som ofta kommer på lastbil från europeiska materialtillverkare.

Det finns i dag en outnyttjad potential i att minska branschens utsläpp av koldioxid. Många företag tar ett stort eget ansvar för att minska klimatpåverkan, men det saknas samordnade initiativ för att göra polymerindustrin mer hållbar. Samordning är en nödvändighet för att gemensamt klara av omställning och innovation till en mer hållbar produktion i syfte att behålla och öka företagens konkurrenskraft.

Handelskammaren har beviljats medel för att kunna genomföra en förstudie för länets plastindustri som gäller hållbar utveckling. Studien kommer ligga till grund för att utreda vilka områden som vinner mest på en samordning med målet att få en mer hållbar plastindustri.

– Vi är mycket glada åt att nu ha fått den här möjligheten att undersöka viljan, intresset och potentialen för att ställa om till en mer hållbar plastindustri, säger Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län.

Syftet med förstudien är att initiera en mer genomgripande förändring mot en mer hållbar plastindustri i länet genom att:

I förstudien kommer ett 30-tal företag inom plastbranschen djupintervjuas, och studien kommer pågå under nio månader med start i januari 2022.

Kontakt & frågor

Peter Grahn, projektledare för förstudiens genomförande
070-370 98 73
peter.grahn@handelskammarenjonkoping.se


20220117_PRESSMEDDELANDE_Handelskammaren har beviljats medel för hållbar utveckling inom plastindustrin

Fler inlägg

Nyheter

Skyddsrockar med lång ärm efterfrågas!

Efterlysning! Just nu ser Länsstyrelsen en stor efterfrågan på skyddsrockar med lång ärm. Dessa ska vara vätskebeständiga, ha hel framsid...

Läs mer
Energiförsörjning

Rundabordssamtal om energifrågan med Mats Green (M)

Nyligen höll Handelskammaren Jönköpings län ett givande rundabordssamtal med Handelskammarens medlemsföretag och Mats Green, Moderaternas...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari