Sandra Novakovic, lönechef på Gislaveds kommun, är en av mentorerna i Omvänt Mentorskap – ett samarbete mellan Handelskammaren och Fagerhult. Hennes adept är Jeanette Breidmer, HR Director på Fagerhult, och så här säger Sandra om mentorskapsprogrammet så här långt.
Sandra Novakovic var en av de ledarförebilder som kvalificerade sig till listan för Årets unga ledande kvinna 2019.
Beskriv, hur har tiden varit som mentor hittills Sandra?
Den har varit givande, lärorik och rolig! Att få lära känna Jeanette och få en insyn i hennes vardag i arbetslivet har varit spännande och jag har insett att våra världar inte är så olika som jag trodde från början. Oavsett ålder, arbetsplats eller erfarenhet så möts vi av liknande frågor i vårt ledarskap dagligen. Det jag har uppskattat i mitt mentorskap med Jeanette är de reflektioner och dialoger som vi har haft under resans gång.
Hade du några förväntningar när du gick in i Omvänt mentorskap?
Jag ville bidra med det jag tror är ett fungerande ledarskap; att ett ledarskap bygger på engagemang, motivation och förståelse för varandra. Mina förväntningar på projektet var att utforska och lära mig hur ett privat bolag fungerar eftersom jag endast arbetat i den offentliga sektorn. Att lära känna, utbyta erfarenheter och bygga ett nätverk med en ledare med mångårig erfarenhet inom ledarskap var de faktorer som gjorde att jag ville ge mig in i detta. En av drivkrafterna var så klart även en personlig utmaning, att vara mentor för en senior ledare såklart!
Sandra, hur skulle du beskriva dig själv som mentor?
Det är lite svårt att sätta ord på, men jag vill tro att jag är engagerad, nyfiken men även utmanande i vissa frågor. Att ställa frågan varför och förstå syftet är något som jag brinner för och tar med mig i alla sammanhang. Det som jag tyckte var utmanande i mentorskapet var att det fanns en ”förväntan” på mig själv att komma med ett färdigt paket på hur mentorskapet skulle vara. Men där hittade jag och Jeanette i ett tidigt skede en gemensam nämnare att ”vårt” mentorskap inte skulle se ut så. Det finns inga rätt eller fel på hur ett mentorskap ska vara utan mitt tips är att man finner det tillsammans med sin adept.
Vill du dela med dig av vad du och Jeanette har diskuterat under era träffar?
Våra konversationer har varit en dialog mellan varandra. Några ämnen som vi har berört handlar om ledarskap och medarbetarskap, både det ”unga ledarskapet” men även likheter/olikheter i den offentliga och privata sektorn. Eftersom vi båda arbetar inom HR så har vi såklart diskuterat HR-relaterade frågor så som hållbart arbetsliv, digitalisering och arbetsmiljö.
Slutligen, skulle du rekommendera Omvänt mentorskap till andra?
Absolut! Att vara en del av detta har givit mig kunskap, nya kontakter och möjligheten att utmana mig själv i en roll som mentor åt en erfaren ledare, vilket har varit konstruktivt och väldigt roligt!
Om Omvänt mentorskap
Omvänt mentorskap är ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där sex seniora ledare från Fagerhults Belysning har matchats med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna. Förhoppningen är att efter projektets slut kunna utöka platserna för fler deltagande organisationer och verksamheter inom länet.