fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Omvänt mentorskap, ett nytt samarbete mellan Handelskammaren och Fagerhult
22 september, 2021

Omvänt mentorskap, ett nytt samarbete mellan Handelskammaren och Fagerhult

PRESSMEDDELANDE

Sedan Handelskammaren och Fagerhult inledde en dialog gällande mentorskap tidigt i våras fanns det ett tydligt gemensamt syfte – att göra tvärtom. Därför initierar de nu Omvänt mentorskap – ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram med start hösten 2021. Meningen med samarbetet är att bygga ledare rustade för framtiden.

Att som ledare ha en mentor att vända sig till kan vara en värdefull tillgång för att utvecklas i sin roll. Vanligtvis är det seniora ledare som utbyter erfarenheter och coachar juniora. Detta vill Handelskammaren och Fagerhult vända på och göra tvärtom.

Under det kommande halvåret kommer därför sex seniora ledare från Fagerhults Belysning matchas med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna i ett gemensamt pilotprojekt. Tanken är att skapa möjligheter för kompetensöverlämning mellan deltagarna, på ett kreativt och inspirerande sätt, och ge de seniora ledarna nya insikter genom juniora perspektiv. Det handlar om att växa i sitt ledarskap och leda på ett modernt sätt, inte bara för adepterna utan även för mentorerna.

– Det senaste året har lärt oss att världen är föränderlig, och att vi måste vara beredda på att tänka nytt och vända på begreppen, säger Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län. Med det här initiativet vill vi skapa förutsättningar att utveckla både den enskilda människan, men också verksamheterna i vår region. Vi är glada att vi har så många modiga och trygga ledare som utmanar sig själva i ett sådant här nytt sammanhang.

Efter en gemensam kick-off, med grundläggande introduktion kring begreppen mentorskap och ledarskap, träffas de medverkande på regelbunden basis under hösten. Genom projektet finns HR-strateger som bollplank och stöttning, redo att ge deltagarna verktyg och coachning på vägen.

– Alla borde ha en mentor och det i kombination med att våga göra saker på ett annorlunda vis genom omvända mentorsroller, kommer att ge våra deltagare nya perspektiv och insikter, säger Eleonor Svenningsson, Head of Learning and Development Fagerhults Belysning. För oss på Fagerhult är detta projekt även ett sätt för oss att arbeta än mer aktivt med vårt partnerskap till Årets unga ledande kvinna genom en djupare samverkan, än att ”bara” stötta initiativet och sitta med i juryn. Jag ser med stor framförsikt fram emot att följa våra mentorspar och jag är övertygad om att mycket klokskap, idéer, erfarenheter och skratt kommer att utbytas.

En av adepterna är Fagerhults vd Daniel Johansson och för honom var det självklart att vara en del av detta samarbete och själv få en yngre mentor:

– Jag tvekade aldrig en sekund när jag fick frågan, utan såg detta som en stor möjlighet, säger Daniel Johansson, vd Fagerhults Belysning. Vi på Fagerhult är glada över att få chansen att möta så många engagerade unga ledare som vill dela med sig av sina erfarenheter.

Omvänt mentorskap kommer pågå under sex månader med start i oktober 2021. Förhoppningen är att efter projektets slut kunna utöka platserna för fler deltagande organisationer och verksamheter inom länet.

Kontakt & frågor

Helena Zar Vallin
Vd, Handelskammaren Jönköpings län
Tfn 076-94 94 225
helena.zarvallin@handelskammarenjonkoping.se

>> 20210922_PRESSMEDDELANDE_Omvänt Mentorskap

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Näringspolitik

Rundabordssamtal | Stambanan med Miljöpartiet

Emma Hult: ”Att bygga nya stambanor för höghastighetståg är direkt avgörande för Jönköpings län, men också för att vi ska klara av omstäl...

Läs mer
Nyheter

Unga Ledare – möt programledaren Johanna Wärnbring

Johanna Wärnbring, född och uppvuxen i Jönköpings län, driver idag ett av Jönköpings mest populära ställen – Bryggan Café & Bistro, tills...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari