fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Lisa Fred – mentor i Omvänt mentorskap
18 februari, 2022

Lisa Fred – mentor i Omvänt mentorskap

Lisa Fred, Project Manager på Samhall, är en av mentorerna i Omvänt Mentorskap – ett samarbete mellan Handelskammaren och Fagerhult. Hennes adept är Håkan Elvingsson, projektledare på Fagerhult, och så här säger Lisa om rollen som mentor, hennes förväntningar inför och utgången hittills.

Lisa Fred var även en av de ledarförebilderna som kvalificerade sig till listan för Årets unga ledande kvinna 2019.

Beskriv, hur har tiden varit som mentor hittills?
Mer givande och lärorikt än vad jag förväntade mig. Vi har så mycket att lära av varandra.

Det handlar inte om rätt och fel, utan att höra någon annans perspektiv och erfarenhet för att skapa reflektion, men ibland så klart också utmana. Att vi kommer från olika företag och branscher har bara berikat mentorskapet utifrån olika erfarenheter och referensramar. Lägg därtill vår åldersskillnad också, så får vi ytterligare en till dimension i samtalen.

Vad var dina förväntningar när du gick in i detta?
Jag själv har en mentor och vet vad det ger mig. Jag hoppades kunna få ge tillbaka till någon och gillade tvisten på det omvända mentorskapet. Min förväntan var att jag skulle se till att det skulle vara värdeskapande för min adept. Lärdomen var att det var nog minst lika värdeskapande för mig att vara mentor.

T.v. adept Håkan Elvingsson, Project Manager, Fagerhult. T.h. mentor Lisa Fred, Project Manager, Samhall. Foto: Dennis Boij, Fagerhult.

Hur är du som mentor? Vad är din styrka?
Som mentor ser jag framgång i att vi på kort tid lyckats skapa en öppenhet med ömsesidigt förtroende, det har varit en viktig del för våra samtal. För att skapa en sådan relation tror jag på att som mentor är det viktigt att släppa prestige och tro att jag ska leverera lösningar till Håkan. I stället har jag försökt lyssna mycket för att sedan kunna dela min reflektion eller dela min erfarenhet av det ämne vi pratar om. Som mentor ser jag också lite min roll som att hålla samman våra samtal, leda de framåt utifrån vad vi har kommit fram till, men också följa upp reflektioner som kan ha kommit efter vårt samtal.

Men vi är två i ett mentorskap. Håkan är verkligen fantastisk att vara mentor till och jag känner att det är lika viktigt att som adept gå in med rätt inställning som för mig som mentor för att detta ska bli så bra som möjligt.

Exempel på ämnen som du diskuterat med din adept Håkan?
Under våra samtal har vi diskuterat fler intressanta ämnen. Exempel på detta är utveckling/ medarbetarsamtal, nyanställning och teambuildning. Det viktigaste har varit att det är ett ämne som vi kan relatera för att det ska vara värdeskapande.

Slutligen, skulle du rekommendera detta till andra?
Absolut!

Om Omvänt mentorskap

Omvänt mentorskap är ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där sex seniora ledare från Fagerhults Belysning har matchats med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna. Förhoppningen är att efter projektets slut kunna utöka platserna för fler deltagande organisationer och verksamheter inom länet.

Här kan du läsa mer om Omvänt mentorskap!

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Helena Zar Vallin ”Att leda över andra är ett stort ansvar”

Vi är både stolta och förväntansfulla över att nu kunna lansera vårt program Unga Ledare. Att vara ung och ha ett uppdrag att leda över a...

Läs mer
Nyheter

Nu öppnar nomineringen till Årets unga ledande kvinna 2022

Endast 37% av ledarna i Jönköpings län är kvinnor – det vill vi ändra på. Under oktober kan allmänheten nominera ledare till utmärkelsen ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari