fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » NY RAPPORT: Byggkrisens påverkan på byggbranschen
9 januari, 2024

Byggkrisens påverkan på byggbranschen och till den nära kopplade branscher

Byggbranschen är en dynamisk och mångfacetterad sektor som spelar en nyckelroll i att forma och möjliggöra samhällsutveckling genom att skapa och underhålla fysisk infrastruktur och byggnader. Den här rapporten ger en beskrivning av hur företag inom byggbranschen samt företag kopplade till dessa drabbas av en tid där är en närapå total avstanning av nya byggprojekt.

Där det byggs finns det utveckling. Under decennier har både stads- och landskapsbilden i Jönköpings län präglats av byggande. Ett byggande som syftat till att förse hushåll med bostäder och företag med lokaler för diverse verksamheter.

Byggbranschen är en dynamisk och mångfacetterad sektor som spelar en nyckelroll i att forma och möjliggöra samhällsutveckling genom att skapa och underhålla fysisk infrastruktur och byggnader. Det omfattar en mångfald av projekt, från bostäder och kommersiella fastigheter till vägar, broar och andra offentliga byggnader. I grund och botten handlar det om att skapa fysiska platser där människor kan bo, arbeta och leva.

Annika Cederfeldt Jiveby, näringspolitisk chef på Handelskammaren kommenterar läget efter en tids dialog med några av länets företag inom byggbranschen:

Det är med djup oro som jag följer utvecklingen för den så viktiga byggbranschen och hur konjunkturläget med kraftigt ökade räntor har drabbat länets hustillverkare. Det minskade byggandet ger dessutom följdeffekter inom flera branscher vilket riskerar att öka antalet varsel. Det är naturligt att efterfrågan styr marknaden men när det kommer till bostäder finns det redan idag ett större behov än tillgång och det här hacket i kurvan i bostadsbyggande kan komma ge konsekvenser lång tid framöver. Företagen efterfrågar både åtgärder kring att behålla kompetens och att stimulera byggandet.

Dystra tider i byggbranschen

Byggbranschen är nära kopplad till flera andra branscher som ingenjörstjänster, materialleverantörer, transport och logistik och interiörleverantörer. Den här rapporten ger en beskrivning av hur företag inom byggbranschen samt företag kopplat till dessa drabbas av en tid där är en närapå total avstanning av nya byggprojekt.

Rapporten inkluderar resultat från en enkätundersökning genomförd av Handelskammaren Jönköpings län såväl som hänvisning till källor som SCB, Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet.

Kritisk framtid för byggbranschen

Handelskammarens enkätundersökning visar att Byggbranschen är hårt drabbad.

Ta del av hela rapporten.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Näringspolitik

Handelskammaren beviljas medel för en förstudie kring yrkestrainee

PRESSMEDDELANDE | Handelskammaren har från Tillväxtverket och Region Jönköpings län beviljats medel för en förstudie kring yrkestrainee. ...

Läs mer
Näringspolitik

Utbyggnad av järnvägen är avgörande för Vetlandas tillväxt

För att företagen i vårt län ska kunna få sitt kompetensförsörjningsbehov tillgodosett behövs en fungerande kollektivtrafik. Även för stu...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari