fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Näringslivets återhämtning går framåt i Jönköpings län
22 september, 2020

Näringslivets återhämtning går framåt i Jönköpings län

Det har gått mer än ett halvår sedan pandemin slog till med full kraft i världen. Den globala handeln ledde till att nära alla länder och regioner påverkades av att produktioner stängde ner, inte minst Jönköpings län. Men det börjar se bättre ut nu. Det visar Handelskammarens senaste enkät som skickades ut i slutet av augusti.

Jönköpings län som är industritungt, och dessutom fjärde största exportlänet i Sverige, drabbades hårt med en hög andel varslade och korttidspermitterade som följd. Även besöksnäringen, restauranger och tjänstesektorn har drabbats hårt.

En tidigare rapportering från hotellnäringen visade att våren innebar totalt stopp för många, sommaren var bra men de förväntar sig fortsatt lägre nivåer under hösten. Inställda kultur- och sportevenemang, minskat affärsresande och Elmias nedstängning har drabbat vårt läns näring hårt.

Det finns stora osäkerheter kring hur och om en andra våg kommer drabba industrin med eventuella nedstängningar i viktiga export-/importländer. Indikationer visar att länder kommer följa Sveriges exempel och undvika att stänga ner in i det sista. Det återstår fortfarande en stor osäkerhet kring resor och möjlighet att mötas, men också när det blir möjligt igen.

Annika Cederfeldt, ansvarig för näringslivspolitisk utveckling, Handelskammaren.

I slutet av augusti sände Handelskammaren åter ut en enkät till företagen i Jönköpings Län. Enkätens spridning fick god hjälp av att näringslivscheferna spred den i sina kommuner. Vi riktar ett stort tack till dessa och givetvis även till de företagare som har tagit sig tid att svara.

Enkäten visar tydligt att bolagen planerar att, även i en tid efter pandemin, i större utsträckning nyttja digitala mötesformer och det kan komma få en påverkan på hotellnäringen i regionen. Även möjligheten till att mötas i större grupper har en direkt påverkan för såväl länets hotell- som restaurangnäring.

Vi är inne i en djup svacka men redan på väg uppåt. Företagare, såväl som inom industri- som tjänstesektorn, ger signaler på att det ser mycket mer positivt ut både i enkäten och i de samtal vi från Handelskammaren för.

Hela rapporten hittar du här

Fler inlägg

Energiförsörjning

Stödet som annonserats ut är en kortsiktig lösning men det behövs snabbt en långsiktigt hållbar strategi med fokus på näringslivet

I torsdags presenterade regeringen det elprisstöd som planeras betalas ut till såväl privat- som företagskonsumenter i södra Sverige för ...

Läs mer
Nyheter

Välkommen till Handelskammaren, Annika Cederfeldt!

Vi på Handelskammaren är stolta och mycket glada över att kunna presentera vår nya medarbetare, Annika Cederfeldt! Annika beskriver sig s...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari