fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » ”Hungrig på att lära mig mer” – Möt nätverksledaren Michael Kullberg
30 december, 2019

”Hungrig på att lära mig mer”

– Möt nätverksledaren Michael Kullberg

Michael Kullberg, en stolt bondson som är född och uppvuxen på en gård. På dagarna arbetar han som verksamhetsutvecklare på Montico och på kvällarna är han fotbollstränare i IK Tord. Möt vår erfarna nätverksledare!

Vi har äran att få ha Michael som nätverksledare för två av våra nätverk: Ledarskapsnätverket, som varit igång i några år, och VD-nätverket som hade sin första träff nu i december.

Michael, vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag är född och uppvuxen på en gård utanför Lysekil, vid Gullmarsfjorden. Redan som sexåring satt jag i traktorn och jobbade, och vid sju års ålder harvade jag hela gården. Jag skulle aldrig kunna se min son göra samma sak, och han är 13 år. Tillsammans med min familj bor jag i Brunstorp i Huskvarna, men visst dagdrömmer jag lite om att i framtiden flytta tillbaka till Gullmarsfjorden…

Din bakgrund, hur ser den ut?

Jag har lyckats samla på mig 30 års erfarenhet av olika chefsroller inom näringslivet, bland annat från internationell marknads- och kvalitetsarbete samt organisations- och produktutveckling. Ett av de roligast jobb jag haft var som vd för AB Oscar Wigén. Där var det ”allt från ax till limpa”; åka på mässor, hitta häftiga tyger, göra färgkartor, sälja och leverera. Även om jag hade toppbetyg i syslöjd, så lämnade jag det till mina kollegor och fabriken i Estland.

Senaste vd-rollen var för Stiga AB, och idag arbetar jag som verksamhetsutvecklare och med ledarskap på Montico. På senare år har det blivit mycket fokus på nätverk och just nätverkande är så bra!

Varför är det så bra?

Man skulle kunna likna nätverken och utbytet deltagarna får som yin och yang. Den ena delen står för företaget där deltagaren tar med sig kunskap tillbaka till sin arbetsplats och den andra delen representerar personlig kunskap med erfarenhetsutbyte och kunskap som de har nytta av för sin personliga utveckling.

Michael Kullberg.

Du har ju två nätverk igång med oss nu, hur ser din roll ut?

Som nätverksledare gäller det att ha sina processer. Det ska bokas in möten, sättas datum och skickas ut inbjudningar. Sedan ska det även tas fram agendaförslag som ska delas med träffens värd och därefter skicka ut till alla deltagare. Planering och framförhållning är verkligen ”A och O”!

Min största utmaning som nätverksledare är att löpande rekrytera nya deltagare för att hålla det ”flytande”, vilket spelar en betydande roll för att fylla på men ny energi i nätverken. Det är också viktigt att jag håller mig relevant och ser till att all kompetens i rummet kommer fram och nyttjas i olika spännande teman som deltagarna valt ut.

Vad är det som lockar dig att vara nätverksledare?

Jag vill alltid vara så ”hands on” som möjligt och säkerställa att alla deltagare har nytta av innehållet. Att ha balans i att vara så företagsspecifik som möjligt i innehållet, samtidigt som det ska vara tillräckligt generellt och relevant för alla deltagare i rummet. Det är det som är grejen, och det är det som gör mig hungrig på att lära mig mer!

Kicken är att få känna: ”det DÄR var nog den bästa träff vi någonsin haft”. Visst, det händer inte varje träff, men kanske fem gånger om året. För mig är det även en kick när det minst förväntade inträffar.

Kopplat till dina nätverk, vad ser du är en vd:s/ledares största utmaning?

Oavsett bransch har en vd/ledare ungefär samma utmaningar och även nytta av att ta del av liknande erfarenheter. Ledarskap är en väldigt stor utmaning och för det mesta är dessa personer också relativt ensamma i sina roller. Att göra bra saker för en organisation är inte densamma som att leda den. Som vd står personen där med hela ansvaret och förväntas att inför styrelsen ha alla lösningar, och dessutom ha med sig organisationen. Mot medarbetarna ska en vd förverkliga det som styrelsen beslutat om, vilket gör att hon eller han är klämd i mitten. Då är det skönt att ha ett nätverk med möjlighet att kunna dela erfarenheter med personer i samma sits.

För vem passar ledarskaps- och VD-nätverket?

Själva titeln är inte det viktigaste, utan det är rollerna och hur väl personen passar in i nätverksgruppen. Som nätverksledare är det centralt att lyssna av vad personen i fråga vill ha ut av sitt deltagande. Då det ska bli bäst för alla inblandade parter är det också viktigt att lägga stor vikt vid gruppdynamik. Värdet som deltagarna får ut av sitt deltagande ska vara mer än tiden som de spenderar. Dessutom gäller det också att ha trevligt!

Läs mer om nätverken HÄR

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Sandra Novakovic – mentor i Omvänt mentorskap

Sandra: "Att ställa frågan varför och förstå syftet är något som jag brinner för och tar med mig i alla sammanhang. jag vill tro att jag ...

Läs mer
Nyheter

Så påverkar Coronaviruset näringslivet i vår region

Som handelskammare är vårt uppdrag att främja näringslivet i vår region och får ofta en roll att vara länk mellan näringslivet och det of...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari