fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Maja Salinder och Jesper Rundbäck: ”Vi fick en bra match direkt”
8 juni, 2023

Maja Salinder och Jesper Rundbäck: ”Vi fick en bra match direkt”

Maja Salinder, Customer Experience Developer på Fagerhult, är en av mentorerna i Omvänt Mentorskap – ett samarbete mellan Handelskammaren, Fagerhult, Husqvarna, IKEA, Saab och Länsförsäkringar Jönköping. Hennes adept är Jesper Rundbäck, som är chef för ekonomi och finans på Länsförsäkringar Jönköping. Så här säger Maja och Jesper om mentorskapsprogrammet så här långt.

Omvänt mentorskap är ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där 12 seniora ledare från Fagerhulthar, Husqvarna, IKEA, Saab och Länsförsäkringar Jönköping matchats ihop med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna.

”De som ansvarade för matchningarna har definitivt lyckats väldigt bra med oss”

Projektet satte i gång i slutet av februari och efter tre träffar är det idel positiva tillrop från både Maja och Jesper.

– Tillsammans har vi fått en riktigt bra start, vi fick en bra match direkt och blev båda peppade på den här resan på alla sätt och vis. Dels kan vi vara väldigt öppna mot varandra och jag vågar utmana Jesper som i sin tur tar emot utmaningen på ett bra sätt, förklarar Maja.

Jesper berättar att det omvända mentorskapet är ett helt nytt grepp för honom.

– Denna typ av projekt är ny företeelse för mig och jag har tidigare inte haft någon mentor. De som ansvarade för matchningarna har definitivt lyckats väldigt bra med oss. För mig är det värdefullt, som kommit upp i åldern lite, att få chansen att bredda mitt perspektiv med hjälp av Maja.

”Vi testar verkliga case på varandra”

Den senaste träffen var den tredje i ordningen. Viktigt för både mentor och adept har varit att det som diskuteras under träffarna ska ha sitt ursprung i deras respektive verksamhet.

– Tillvägagångssättet är att vi testar verkliga case på varandra. Vi förklarar hur vi tänker eller gjorde inför en viss utmaning och så utvärderar vi det. Sedan ställer vi frågor som; ”vad hände”, ”vad gjorde du”, ”varför tror du att det blev så här” och ”hur skulle du kunnat göra annorlunda”, berättar Jesper.

– Träffarna ska vara så effektiva som möjligt för vi har märkt att tiden springer i väg. Eftersom Jesper är adepten så har han första tjing på vad som ska diskuteras. Vi bollar upp en utmaning som vi sedan försöker reda ut och ta fram konkreta förslag på hur man kan göra annorlunda, fortsätter Maja.

Hemläxor mellan träffarna – en framgångsfaktor

För att diskussionsunderlaget inför träffarna ska bli så effektivt som möjligt har Maja gett Jesper hemläxor som han praktiserat mellan träffarna. Maja lyfter särskilt fram Jespers öppenhet och mod gentemot hemläxorna som en framgångsfaktor.

– Jesper har fått läxor som grundats i vad han behöver och som vi således har utvärderat när vi har träffats. Det har gjort det mer konkret. Jag vill verkligen lyfta fram Jesper här som vågat testa och faktiskt sett resultat i vardagen, säger Maja.

– Jag vill bli utmanad och få nya perspektiv. Stämmer jag av med en kollega på LF så är det en person jag känner väl och som har ”LF-hatten” på sig. Till skillnad från Maja som jag inte kände överhuvudtaget tills alldeles nyligen, och som kommer från en annan bransch, som är kvinna och yngre, avslutar Jesper.

Om Omvänt mentorskap

Efter ett mycket lyckat pilotprojekt, driver nu Handelskammaren tillsammans med Fagerhult, Husqvarna, IKEA, Saab och Länsförsäkringar Jönköping omvänt mentorskap, där seniora chefer på partnerföretagen matchats ihop med mentorer från Årets unga ledande kvinna. Här kan du läsa mer om Omvänt mentorskap!

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Karin Sandén Ahlqvist, ny styrelseledamot i Handelskammarens styrelse

Vi är mycket glada över att presentera Karin Sandén Ahlqvist som ny styrelseledamot i Handelskammarens styrelse. Karin, som är VD på Axel...

Läs mer
Näringspolitik

Bättre förbindelser behövs till alla roliga och intressanta jobb

DEBATT. Kollektivtrafiken ska ha som tydligt uppdrag att skapa förutsättningar för att länet ska bli en arbetsmarknadsregion, skriver Hel...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari