fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ny omgång av omvänt mentorskap
12 april, 2023

Ny omgång av omvänt mentorskap

För en månad sedan startades en ny omgång av Omvänt mentorskap upp. Handelskammaren och Fagerhults Belysning har drivit det omvända mentorsskapsprogrammet sedan hösten 2021 och nu kan vi med glädje berätta att även Länsförsäkringar Jönköping, Saab, Husqvarna och Ikea hakat på.

Initiativet till mentorskapsprogrammet Omvänt mentorskap kom från Handelskammaren Jönköpings län och Fagerhults belysning under 2021 och inleddes med ett pilotprojekt där ledarförebilder från Årets unga ledande kvinna matchades ihop med seniora ledare inom Fagerhults Belysning. Det dröjde inte långt in i projektet för att kunna avgöra att det blev en succé och för en månad sedan startades omgång två upp tillsammans med Länsförsäkringar Jönköping, Saab, Husqvarna och Ikea.

Förra omgången blev en succé

Eleonor Svenningsson är head of learning and development på Fagerhults belysning och är en av initiativtagarna till Omvänt mentorskap. Hon berättar att förra omgången var mycket uppskattad av såväl adepter som mentorer.

– En målsättning som Handelskammaren och vi på Fagerhult hade när vi drog i gång det omvända mentorskapsprogrammet, var att det skulle inspirera fler bolag och fler av ledarförebilderna för Årets unga ledande kvinna till att vilja gå in i mentorskapsprogrammet. Det vill säga, att det inte ”bara” skulle vara Fagerhult och dess chefer som fick möjlighet till en mentor, utan att fler chefer från länets olika bolag skulle ges samma möjlighet, berättar Eleonor.

Eleonor Svenningsson är head of learning and development på Fagerhults belysning och är en av initiativtagarna till Omvänt mentorskap.

Målsättningen med omvänt mentorskap har nu uppfyllts och Eleonors förväntningar på årets omgång är mycket höga.

– Jag är övertygad om att detta sätt att bygga broar mellan företag, Handelskammaren och projektet Årets unga ledande kvinna är ett framgångsrecept för utveckling av såväl chefer som företag. Intresset för att medverka har varit väldigt stort. Vi har tyvärr fått säga ”nej” till både bolag och intresserade chefer med hänsyn till att vi även ska kunna erbjuda mentorer till alla, fortsätter Eleonor.

Vi har mycket att lära av unga ledare

Vi vet att vi har mycket att lära av unga ledare. Av deras förväntningar, erfarenheter och tankar kring ledarskap men även inom andra frågor såsom mångfald, hållbarhet, teknikutveckling och employer branding. Eleonor Svenningsson menar att matchningsprocessen, att para ihop rätt mentor med rätt adept, är avgörande för att det ska ”uppstå magi”.

– En viktig del i all typ av mentorskap är att det uppstår ”magi”, förtroende och tillit mellan mentor och adept. Så blev det verkligen i den första omgången av det Omvända mentorskapet. Det blev helt enkelt en perfect match mellan mentorer och deras adepter! Ett bra bevis på det är att några av paren fortsatt att hålla kontakten efter att mentorskapsprogrammet avslutades, säger Eleonor.

Till vänster syns Lovisa Lidåker från Wigells som är mentor åt Per Saliner från Fagerhult. Till höger syns Era Gerguri från Statens Servicecenter som är mentor åt Ulrika Strömberg från Husqvarna.

Eleonor berättar att en annan framgångsfaktor för förra omgången var att deltagande chefer från Fagerhult verkligen upplevde stor inspiration av sina adepter och att de utmanades i att tänka nya, annorlunda banor. På samma sätt upplevde mentorerna från Årets unga ledande kvinna att det var givande att vara mentor. De gemensamma samtalen och reflektionerna, mentorsparen emellan, bidrog på till ett ömsesidigt erfarenhet- och kunskapsutbyte, menar Eleonor.

Vad händer nu? Blir det ännu en omgång nästa år?

Eleonor berättar att det finns planer på att göra en ännu tydligare koppling mellan Årets unga ledande kvinna och Omvänt mentorskap, för att kunna erbjuda ännu fler företag en plats i programmet.

– Vi kommer även utvärdera nuvarande program och inom ramen för det även diskutera formerna för nästa program. Mer info om detta kommer längre fram men utsikterna är goda att det blir ännu en omgång, utifrån intresset och önskemål om att få delta!

Här är alla mentorsparen:

Alla mentorerna är tidigare nominerade till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna och de har sedan matchats med seniora ledare inom Fagerhults belysning, Länsförsäkringar Jönköping, Saab, Husqvarna och Ikea.

Mentor: Maja Salinder, Fagerhult.
Adept: Jesper Rundbäck, Länsförsäkringar Jönköping.

Mentor: Hake Feka, Jurediq.
Adept: Sofia Axelsson, Husqvarna.

Mentor: Elin Stjernholm, Fagerhult.
Adept: Jan Boström, Saab.

Mentor: Lovisa Lidåker, Wigells.
Adept: Per Salinder, Fagerhult.

Mentor: Era Gerguri, Statens Servicecenter.
Adept: Ulrika Strömberg, Husqvarna.

Mentor: Ida Jergell, AddPeople.
Adept: Patrick Jung, Ikea.

Mentor: Elin Angenfelt, Saab.
Adept: Helena Ottosson, Länsförsäkringar Jöknöping.

Mentor: Hanna Poulsen, Västbo Press.
Adept: Christopher Andersson, Husqvarna.

Mentor: Pernilla Wetter, Combitech.
Adept: Jenny Harrysson, Länsförsäkringar Jönköping.

Mentor: Petra Jonsson, Secify.
Adept: Daniel Gothammar, Fagerhult.

Mentor: Sofie Björnberg, Tyréns.
Adept: Erik Moreau, Saab.

Mentor: Anna Wredenberg, Jönköpings kommun.
Adept: Jessica Wahlberg, Fagerhult.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Annika Cederfeldt går vidare till industriuppdrag – Handelskammaren rekryterar ny nyckelperson

PRESSMEDDELANDE: Annika Cederfeldt går nu vidare till ett ledande uppdrag hos en snabbt expanderande byggindustri i länet. I och med dett...

Läs mer
Nyheter

Era Gerguri är Årets unga ledande kvinna 2019

Under en prisceremoni på VY Skybar i Jönköping 5 mars utnämndes vinnaren i utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2019. Era Gerguri, konto...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari