fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Lovisa Lidåker och Per Salinder: ”Vi brinner båda för ledarskapet, det märks så väl”
5 maj, 2023

Lovisa Lidåker och Per Salinder: ”Vi brinner båda för ledarskapet, det märks så väl”

Efter ett mycket lyckat pilotprojekt, driver nu Handelskammaren tillsammans med Fagerhult, Husqvarna, IKEA, Saab och Länsförsäkringar Jönköping omvänt mentorskap, där seniora chefer på partnerföretagen matchats ihop med mentorer från Årets unga ledande kvinna. Hör Lovisa Lidåker och Per Salinder berätta om de erfarenheter de hittills fått av Omvänt mentorskap.

Lovisa Lidåker, VD på Bröderna Wigells stolfabrik, blev nominerad till Årets unga ledande kvinna 2020 och är en av mentorerna till årets omgång av Omvänt mentorskap. Hennes adept är Per Salinder som till vardags jobbar som försäljningschef på Fagerhult. Förra veckan hade Lovisa och Per sin andra träff sedan de blev ihopmatchade till Omvänt mentorskap.

Lovisa berättar att fokus till en början har varit att skapa ett bra samtalsklimat sinsemellan för att få ut det bästa av mentorsskapsprogrammet.

– Vi har fått en riktigt bra start och hittade tidigt en personkemi och dynamik. För oss har det varit viktigt att lära känna varandra och bygga förtroende, det tror vi är en förutsättning för effektiva samtal framöver. Tillsammans har vi knådat fram en röd tråd och en väg framåt, berättar Lovisa.

Lovisas adept, Per Salinder, har varit ledare i över 12 år och är mycket positivt inställd till mentorsprogrammet.

– Vi brinner båda för ledarskapet, det märks så väl. Personligen får jag en chans att reflektera, jag har varit ledare under en längre tid och att få input från Lovisa har redan hjälpt mig i min vardag. Det är lätt att fastna i sin lilla box och köra på som man alltid har gjort, men med hjälp av Lovisa har jag utmanat mig själv och fått nya insikter, säger Per.

Lovisa Lidåker är mentor åt Per Salinder.

Under de inledande träffarna har Lovisa och Per bland annat diskuterat utmaningar i deras ledarskap, att få nya perspektiv och aktuella framtidsspaningar.

–  Vi har försökt dela på det personliga och organisatoriska. Som chef har du båda rollerna och hur man får dem att gå ihop har vi diskuterat en hel del. Per får även en övning inför varje gång som vi sedan går igenom och diskuterar under nästkommande träff. Sen kan vi inte hålla oss ifrån, att frångå mötesagendan, och prata aktuella utmaningar samt framtidsspaningar, berättar Lovisa.

Per fyller i och trycker på nyttan av den omvända rollfördelning som är unikt för projektet.

– Vi kompletterar varandra, där jag har utmaningar kommer Lovisa in och hjälper mig. I och med att jag är adepten, så pratar vi om vad jag behöver, det är Lovisa som coachar mig. Vi diskuterar de utmaningar jag har i min vardag och nycklar för att lösa knutar och tänka nytt, jag vill framåt i mitt ledarskap, säger Per.

Lovisa berättar att deras erfarenhet av att vara ledare skiljer sig åt, men att de båda delar en nyfikenhet och öppenhet gentemot nya tankar och idéer.

– Under våra träffar kan vi ”testskjuta” nya tankar och idéer på varandra med förhoppningen om att kunna utmanas och ta nya steg som ledare, avslutar Lovisa.

Om Omvänt mentorskap

Omvänt mentorskap är ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där seniora ledare från Fagerhults Belysning, Ikea, Saab, Länsfärsrökringar Jönköping och Husqvarna har matchats ihop med tidigare deltagare på listan från initiativet Årets unga ledande kvinna. Här kan du läsa mer om Omvänt mentorskap!

Alla mentorer och adepter i omgång två av Omvänt mentorskap.

Victor Wakerius

Marknads- och försäljningsansvarig

victor.wakerius@handelskammarenjonkoping.se

073-819 74 78

Fler inlägg

Nyheter

Henrik Dahlström är ny vd för Handelskammaren Jönköpings län

PRESSMEDDELANDE Styrelsen för Handelskammaren Jönköpings län har utsett Henrik Dahlström till ny vd. Han tillträder som vd i mitten av a...

Läs mer
Näringspolitik

Kvinnor i ledande positioner

KRÖNIKA. Att arbeta för jämställdhet och mångfald tar tid och kräver strategier. Vi måste våga bryta mönster och samhällsnormer. Forsknin...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari