fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kompetensdag för Industrin
3 april, 2023

Kompetensdag för Industrin

Förra veckan arrangerade Handelskammaren Jönköpings län tillsammans med Region Jönköpings län, Teknik College, SKTC, Polymercentrum och Träcentrum en kompetensdag för industrin på Gummifabriken i Värnamo. Dagen syftade till att tillsammans med företag, utbildningssamordnare, beslutsfattare och experter diskutera industrins faktiska behov. Samt hur aktörerna matchar ihop utbildningsutbudet.

Region Jönköpings län fick i uppdrag från Skolverket och Myndigheten för Yrkeshögskolan att kartlägga behovet av kompetens inom flera branscher. Genom en enkätundersökning fick företagen svara på frågor kopplade till deras kompetensbehov. Teknik College presenterade inledningsvis hur behovet inom industrin ser ut där det tydligt framgick att industrin har kompetensbrist inom flertalet yrkesroller. Dessutom framgick det att teknikutbildningarnas antagningsstatistik inte motsvarar det behov som finns inom industrin.

Dagen präglades bland annat av reflektioner och diskussioner gällande länets kompetensbehov och hur vi attraherar rätt kompetens, hur vi kan matcha utbildningsutbudet och hur samverkansformerna ser ut. Niclas Hermansson, grundare av NomoFomo, och hans spännande framtidsspaning tog oss med på en hissnande resa genom dåtid, nutid och framtid. Med sin breda bakgrund och omfattande erfarenhet gav David Ståhlberg oss exempel och insikter om lärande. Frågeställningar som ”Hur säkerställer vi utbud av kompetens, och hur möter vi efterfrågan av kompetens till industrin” diskuterade under en intensiv och givande workshop.

Från vänster: Skeppshultstegen, Husqvarna, Thule, ESBE.

Jönköpings län står inför en stor utmaning vad gäller att attrahera, behålla och utveckla kompetens. Särskilt stor är den för företag belägna en bit utanför de större städerna och orterna. Att tänka utanför boxen är ett tillvägagångssätt för att ta sig an utmaningen. Husqvarna, ESBE, Thule och Skeppshultstegen gav oss exempel på hur de har tänkt utanför boxen och går till väga för att attrahera rätt kompetens.

Kompetensdag för industrin är förhoppningsvis startskottet på en bred samverkan där företag, utbildningssamordnare och beslutsfattare tar sig an utmaningen tillsammans!

Anna Zedig

Projektledare - Yrkestrainee

anna.zedig@handelskammarenjonkoping.se

073-589 09 52

Fler inlägg

Näringspolitik

Järnvägsministerns besked till länets näringsliv: Beslut om ny stambana är möjligt inom två år

”Ny stambana behövs, se till att få spaden i jorden så snart som möjligt”. Så löd budskapet från länets näringsliv som träffade infrastr...

Läs mer
Nyheter

”Hungrig på att lära mig mer” – Möt nätverksledaren Michael Kullberg

Michael Kullberg, en stolt bondson som är född och uppvuxen på en gård. På dagarna arbetar han som verksamhetsutvecklare på Montico och p...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari