fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Järnvägsministerns besked till länets näringsliv: Beslut om ny stambana är möjligt inom två år
28 februari, 2020

Järnvägsministerns besked till länets näringsliv: Beslut om ny stambana är möjligt inom två år

PRESSMEDDELANDE

”Ny stambana behövs, se till att få spaden i jorden så snart som möjligt”.

Så löd budskapet från länets näringsliv som träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth, när Handelskammaren Jönköpings län arrangerade ”ministerfrukost”.

– Min förhoppning är att vi får till ett beslut om byggstart under innevarande mandatperiod, säger Tomas Eneroth.

Tomas Eneroth inledde sin fredag med en arbetsfrukost tillsammans med ett antal representanter från näringslivet i länet. Infrastrukturministern var inbjuden av Handelskammaren Jönköpings län i syfte att diskutera och informera om infrastrukturfrågor i allmänhet och höghastighetståg-projektet i synnerhet.

– För oss är det självklart värdefullt att få en personlig träff med ansvarig minister. Infrastruktur och goda kommunikationer är kanske den enskilt viktigaste frågan för hela länet. Dagens järnvägsnät är utnyttjat maximalt, vilket ställer till stora bekymmer. För att få en modern och robust lösning för persontrafiken är en ny stambana avgörande. Den nuvarande behöver dessutom frigöras för att ge plats för mer godstrafik, säger Helena Zar Vallin, vd för Handelskammaren Jönköpings län.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och Helena Zar Vallin, vd för Handelskammaren Jönköpings län, framför ett antal representanter från näringslivet i länet. Tillsammans diskuterade de bland annat vikten av höghastighetståg och en ny stambana.

Med på frukosten var ett tiotal företagsledare från länet samt landshövding Helena Jonsson och Regionens utvecklingsdirektör Kristina Athlei. Alla frukostgäster berättade utifrån sin vardag om värdet av att ha fungerande och bra kommunikationer. Redan i dag har många länsföretag problem att rekrytera kompetent arbetskraft, något som bromsar såväl tillväxt som välfärd för hela samhället.

– Med snabbare tåg kortar vi avstånden vilket konkret får stora positiva effekter på vår arbetsmarknadsregion. Vilka möjligheter öppnas inte om det blir möjligt att på en timme ta sig till och från exempelvis Norrköping, Göteborg och Malmö? säger Helena Zar Vallin.

När tror infrastrukturministern att spaden sätts i jorden för en ny stambana?

– Jag är hoppfull och tror att vi når en överenskommelse under innevarande mandatperiod. Att inte investera i en ny stambana innebär att Sverige tappar i konkurrenskraft, säger Tomas Eneroth.

Tomas Eneroth menar också att Handelskammaren spelar en mycket viktig roll genom att driva frågor som gagnar både näringsliv och hela riket.– Att få träffa representanter från olika företag och diskutera den här typen av frågor är enormt värdefullt, säger Eneroth.

Fler inlägg

Nyheter

Produktionsfokus hos Axelent

Genom Handelskammarens och Focused Minds koncept Produktionsfokus erbjuds ledande personer inom tillverkningsindustrin att ta del av någr...

Läs mer
Nyheter

Carl-Johan Jarnehammar, ny nätverksledare för Ekonomichefsnätverket

”Utbytet och kunskaperna i nätverket blir större än summan av deltagarna”. Så beskriver Carl-Johan fördelen med att ha ett nätverk som Ek...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari