Det var en gemensam och samlad bild som hotellen delgav Handelskammaren under ett digitalt möte tillsammans med Annika Cederfeldt, ansvarig för näringslivspolitisk utveckling hos oss. Det redogjordes för hur situationen varit sedan i våras, men också vad de tror om framtiden.
Hotellbranschen tillsammans med annan turistnäring är en av de branscher som drabbats alla hårdast under rådande pandemi. När verksamheten stod helt stilla i våras tvingades flertalet hotell att permittera och till och med varsla sin personal. Sammanfattningsvis redogjorde hotellen i Jönköpings län att de haft en tuff vår, men att sommaren blev bättre än vad de hade kunnat räkna med.
”Vi fick en dålig start på sommaren, som sedan utvecklades till en chockerande ”uppåtraket” i början av juli månad”
Så uttryckte sig en av vd:arna, vilket flera av de andra deltagarna inte var sena att hålla med om. Det har varit en riktig utmaning att matcha den oväntade andelen besökare, med tanke på att stor del av deras personal har varit permitterade.
”Ser trender att det tonas ner mycket nu”
Majoriteten av hotellen redogjorde för att de redan märkt av att antalet gäster börjat mattats av, även om det fortfarande är relativt välbesökt på helgerna. I vanliga fall brukar affärsresenärerna komma tillbaka nu efter sommaren, men tyvärr lyser dem med sin frånvaro. Dels har många svenska företag interna reserestriktioner, dels lyser de internationella gästerna med sin frånvaro. Men hotellen har fortfarande hoppet uppe. De spår att hösten kommer bli tuff, men tror ändå att det kommer bli bättre än hur det var i våras och satsar i stället på 2021.
Stödpaketen har inte levererat fullt ut
Under mötet diskuterades det också huruvida de stödpaket fungerat som hotell- och turistnäringen fått ta del av, så som permitterings- och omställningsstöd. Majoriteten lyfte att permitteringsstödet har varit bra och välbehövligt, att det i början gick snabbt att både få ansökan och utbetalning beviljad, vilket varit väldigt betydande för verksamheten. Däremot redogjorde hotellen för att det varit otydligt kring vad som gällt och inte, och att det har ändrats utmed vägen. Trovärdigheten var något som återkommande togs upp, att det som sägs, det görs.
”Krångligt att söka”
Däremot har omställningsstödet varit krångligare än permitteringsstödet. De flesta av deltagarna redogjorde för att de fortfarande inte har fått ta del av det. Hotellen jobbar med revisionsbyråer som olyckligtvis har semesterstängt under flera veckor, vilket resulterat i att arbetet försenats och att det varit ganska omständigt. Dock lyfte flera av deltagarna att de var tillfreds med sitt samarbete med facket, det har fungerat bra.
Det finns mer att göra
Hotellen var överens om att de hade fått bra stöd i början, men eftersom tiden fortfarande är oviss och tuff så behövs det mer, likväl för fler branscher. Ett av hotellen berättade att de hyr sin fastighet, och att pandemin har slagit väldigt hårt på deras fastighetsägare, de behöver också mer stöd.
Flera av hotellen som deltog i mötet har även en restaurangdel som bidrar med stora intäkter. Ett tydligt exempel är kring jul och de stundande julborden. Hotellen får förfrågningar och de diskuterar hur de ska göra, men de vet inte:
”Vi försöker planera, men det är otydligt och vi behöver veta för att kunna driva vår verksamhet”.
Vi från Handelskammaren ser:
- Stödpaketen har varit helt nödvändiga! Utan affärsresenärer kommer bristen på likviditet kommer.
- Omställningsstödet har slagit fel för vissa eftersom tappet kom senare. Flertalet av hotellen hade en bra inledning på mars månad.
- Utbetalningarna från Tillväxtverket för omgång två: företag får inte svar på när utbetalningen kommer. Det dröjer mycket längre nu än när första utbetalningen kom. De behöver besked!
- Slutligen ser vi på Handelskammaren att det behövs möjliggöras för verksamheter som exempelvis Elmia, att de ska kunna bedriva sina mässor. De står redo för att arrangera event på ett säkert sätt. Elmias verksamhet är otroligt viktig för vår hotellnäring i regionen.