fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Helena Zar Vallin: ”Det är en spännande tid vi har framför oss”
29 juni, 2021

Helena Zar Vallin: ”Det är en spännande tid vi har framför oss”

KRÖNIKA

Om det är något jag verkligen tror på så är det kraften av att göra saker tillsammans. Vi skrev en debattartikel om det nyligen. Att vi i vårt län faktiskt blivit sämre på det över åren och att vi saknar det regionala ledarskapet. Vi både behöver och vill göra bra saker tillsammans. Det är vårt gemensamma ansvar att säkerställa det. Orsaken kan man ju spekulera i. Kanske är det som vilka relationer som helst. Det är lätt att över tid ta varandra för givet, och att kommunikationen blir sämre och sämre.

Det är en spännande tid vi har framför oss. Möjligheterna ligger som uppdukade på ett bord. För det är verkligen så, vi bor i en del av Sverige med mängder av möjligheter. Ett läge som verkligen är helt unikt. Nära till allt. Enormt vacker natur. Ett företagsklimat som är Sveriges bästa. Ändå känns det lite ”mäh”, som ungdomarna säger. Lite lagom. Lite ljummet liksom. Det är väl bra som det är. Eller…?

Nej, det duger faktiskt inte! Vi behöver vässa vår spets, vår förmåga och vår attraktivitet. Annars riskerar vi hamna i bakvattnet och i skymundan. Så hård är konkurrensen om företagen. Om kompetensen. Om pengarna. Många företag är superskickliga på att själva utveckla och modernisera – andra behöver stöttning. Men, jag har inte mött ett enda företag som inte brottas med rejäla utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. Det är det här vi måste bli bättre på. Vi måste bli mycket, mycket duktigare på att attrahera och utbilda våra ungdomar till de yrken vi behöver i regionen. Även attrahera och vidareutbilda de redan yrkesarbetande. Vi gör INGET rejält kring detta i vår region i dag, vågar jag påstå.

Det finns massor av goda initiativ, men vi gör det inte så kraftfullt som vi skulle kunna. Och vårt län är i de tre senaste (!) planperioderna förlorare i satsningar på infrastruktur. Det här måste vi ändra på. Vi måste visa att vi är en del av Sverige där det händer, att vi har ambitioner och visioner och att det satsas offentliga medel här. Och här vet jag att näringslivet kan komma med idéer och handlingskraft!

Vi kommer ha dialogmöten om detta både med region- och kommunledning innan vi går på semester. Jag hoppas och tror att det kan vara starten på ett lyft. För bättre samverkan och för ett gemensamt fokus.

Trevlig sommar!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Näringspolitik

Nya stambanor

I veckan gav Tysklands högsta förvaltningsdomstol slutligt klartecknet till byggandet av Fehmarn Bält-tunneln! Nu drar bygget igång på bå...

Läs mer
Nyheter

Letar du eller ditt företag efter kontorslokal?

Från och med maj blir ett av våra kontorsrum lediga i våra lokaler på Barnarpsgatan 11 mitt i centrala Jönköping. Kontorsrummet kan hyras...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari