fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Glädjande åtgärdsförslag från regeringen
4 februari, 2022

Glädjande åtgärdsförslag från regeringen

I slutet av januari presenterade regeringen två konkreta förslag på åtgärder gällande yrkesutbildningar. I en proposition som lämnats till riksdagen föreslås att yrkesutbildningarna ska bli högskoleförberedande.

Under Q4 2021 nådde industrin toppar som tidigare aldrig setts. Likväl upplevde många andra branscher en otroligt hög orderingång. Om kompetensförsörjningen tidigare varit en utmaning, så är läget nu än mer kritiskt!

I samband med den förändring som genomfördes i gymnasieskolans läroplaner vid införandet av GY11 blev de högskoleförberedande kurserna valbara i de gymnasiala yrkesprogrammen. Detta på grund av en tro om att de skulle öka i attraktivitet. Dessvärre blev effekten den motsatta. 2017 var det ungefär 27 % av gymnasieeleverna som läste ett yrkesprogram – medan näringslivets behov är ca 55–60 %… Lägg därtill att vi ofta har Nordens högsta ungdomsarbetslöshet. Då inser man att det i dag finns en mycket stor matchningsproblematik.

Annika Cederfeldt, näringslivspolitisk chef Handelskammaren, säger:

– Det är tydligt att den förändring som infördes i samband med GY11 där högskolebehörigheten blev valbar ledde till ett minskat söktryck. Detta har fått stora konsekvenser när det till kommer till att försörja näringslivet med kompetens. Just medarbetare som har gymnasiekompetens från yrkesprogrammen är det stor efterfrågan på i många branscher. Inte minst industri och besöksnäring, vilka båda är stora och viktiga arbetsgivare i vår region.

Den andra förändringen som påverkar gymnasial utbildning innebär att utbudet av gymnasieprogram ska dimensioneras efter arbetsmarknadens behov, såväl efter näringslivets som efter den offentliga sektorn.

Vidare säger Annika:

– I dag har vi många lediga jobb men samtidigt en hög ungdomsarbetslöshet, vilket sätter alla i en mycket tråkig situation. Förändringen är i längden mycket positiv för alla parter – inte minst för att trygga vår välfärd.

Båda förändringarna beräknas genomföras till höstterminen 2023.

Läs regeringens pressmeddelande här!

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Näringspolitik

Bygg ut nu!

2014 tog Alliansen initiativ till byggandet av nya stambanor mellan Stockholm och Göteborg/Malmö, ibland kallat höghastighetsjärnväg. Anl...

Läs mer
Nyheter

Brexit

Brexit Det råder ingen tvekan om att Brexit kommer att innebära ökade administrativa kostnader för både exportörer och importörer på båd...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari