fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Företagsundersökning ger tydligt besked: ”Stäng inte förskolor och grundskolor”
23 mars, 2020

Företagsundersökning ger tydligt besked: ”Stäng inte förskolor och grundskolor”

PRESSMEDDELANDE

En stängning av för- och grundskolorna med anledning av Corona­pandemin skulle drabba länets näringsliv hårt. Det visar en färsk undersökning. 

    – Det skulle medföra oerhört stora konsekvenser för många företag i vårt län, säger Helena Zar Vallin, vd på Handelskammaren Jönköpings län, som har gjort enkäten.

Som ett av de industritätaste länen i Sverige får Coronavirusets framfart stor påverkan på företagen i Jönköpings län. Drygt 36 procent av företagen ser i nuläget att de kommer att genomföra permitteringar den kommande månaden. En siffra som redan nästa vecka kommer att stiga, tror Helena Zar Vallin. Skulle såväl för- som grundskolor behöva stänga kan det ge ännu hårdare konsekvenser.

– Flera länsföretag pratar om katastrofläge om grundskolorna stängs. Redan i nuläget har sjukskrivningar och VAB gjort att många företag saknar tillräckligt med medarbetare. Med stängda skolor kommer det problemet att förvärras och företag vittnar om att det skulle innebära mycket stora problem, säger Helena Zar Vallin.

Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län. Foto: OAS.

Drygt 240 företag från hela länet deltog i Handelskammarens undersökning i veckan. Syftet med enkäten är att få in underlag som sedan rapporteras till regering, myndigheter och regionala samordningsgrupper. Under den närmaste tiden kommer Handelskammaren fortsätta att samla in information om hur situationen påverkar länets företag.

– Med tanke på det exceptionella läget vi har är det ytterst viktigt att vi nu får in information som gör att alla inblandade partner kan fatta så kloka beslut som möjligt.

I undersökningen lyfter företagen också vikten av att regeringen ser landet som en helhet och inte bara utifrån ett Stockholmsperspektiv.

– De beslut som fattas nu och framåt är avgörande. Därför måste vi ha lite is i magen. Det som till exempel är ett bra beslut i Stockholm är nödvändigtvis inte bra för vårt län. Därför är det viktigt att ge så nyanserade bilder och prognoser som det bara går, säger Helena Zar Vallin.

För mer information, kontakta:
Helena Zar Vallin, 076–949 42 25, helena.zarvallin@handelskammarenjonkoping.se.

Fler inlägg

Våra medlemmar

Moderskeppet, företaget som brinner för att utbilda

För 15 år sedan var det en personlig webbplats. Nu – ”200 bananskal senare” som vd Mattias Karlsson Sjöberg uttryckte det – så består utb...

Läs mer
Nyheter

Informationssäkerhet och coronaviruset

Som en följd av coronavirusets framfart ökar antalet medarbetare som jobbar hemifrån eller på distans i förebyggande syfte. En del bolag ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari