fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Annika Lindstrand: “Vi som är med i Ekonomichefsnätverket har stort utbyte av varandra”
20 april, 2021

Annika Lindstrand: “Vi som är med i Ekonomichefsnätverket har stort utbyte av varandra”

Annika Lindstrand arbetar som CFO på Orwak i Sävsjö. För att få stöd i sin roll har hon i två års tid varit med i Handelskammarens Ekonomichefsnätverk:
– Genom nätverket får jag möjlighet att träffa andra som har samma roll på andra företag i liknande storlek.

Handelskammaren har flertalet olika nätverk för personer i ledande position i Jönköpings län. Ekonomichefsnätverket är ett av dem och har nu varit i gång i två år.

Annika, berätta lite om dig själv? Vem är du?

– Jag bor i Vetlanda tillsammans med min familj, man och fem barn. Vi lever ett väldigt aktivt liv då ALLA barn är idrottsintresserade. En av dem har egen häst och två av dem går på idrottsgymnasium. Så förutom mycket träning så lagas det mycket mat hemma! Det är full fart varje dag, men det trivs vi med.

Annika Lindstrand, ekonomichef på Orwak och deltagare i Handelskammarens Ekonomichefsnätverk.

Du jobbar ju på Orwak, berätta lite om vilka ni är.

– Företaget startade 1971 i Sävsjö, så vi fyller faktiskt 50 år i år! På Orwak är vi 75 anställda och vi jobbar inom avfallsbranschen. Vi utvecklar och producerar lösningar för avfallssortering och komprimering, vilket bidrar till ökad effektivitet, en renare miljö och trevligare arbetsmiljö samt leder till bästa möjliga ekonomi i restproduktshanteringen. Vi har en modern produktionsenhet som finns i Sävsjö. Stor del av våra maskiner säljs på export så det finns en hel del Orwak maskiner runt om i världen!

Och din roll på Orwak, hur ser den ut?

– I grunden är jag utbildad civilekonom med en magister i ekonomi, och på Orwak är jag sedan tre år tillbaka verksam som både CFO och HR-chef. Just att kombinera de två rollerna har jag gjort tidigare, och det känns även som att det är ganska vanligt på den här storlek av företag som Orwak är. Jag har en liten ekonomi/HR-avdelning som utöver mig själv består av tre personer.

Det här med att vara ensam i sin roll känns ganska vanligt på den typ av storlek på företag som du arbetar på, är det också därför som du gick med i Ekonomichefsnätverket?

– Absolut! Genom nätverket får jag möjlighet att träffa andra personer som har samma typ av roll på företag i liknande storlek. Generellt så uppstår mer eller mindre samma processer på alla ställen, vilket gör att vi som är med i Ekonomichefsnätverket har stort utbyte av varandra. Just det här med att hitta relevanta bollplank som man både kan ge och ta av var det som jag efterfrågade.

Och nu har du varit med i två år, hur har det varit?

– Det stämmer, jag har varit med sedan nätverket startade. Vi har blivit ett ganska “sammansvetsat” gäng med en öppenhjärtig stämning. Varje träff består av ett förutbestämt tema och hittills har vi haft väldigt bra ämnen, stora som små. Ibland har vi tagit in externa föreläsare och ibland har vi hållit det själva. Just det här att få möjlighet att “nörda” ner sig i ämnen ger väldigt mycket. Till exempel, hur jobbar ni med kredithantering? Hur ser er budgetprocess ut? Hur kommunicerar ni ekonomi till er personal, hur pratar man med sådana som inte kan ekonomi? Man får alltid nya tips och insikter, och även möjlighet att dela med sig till andra. Vi har också haft möjlighet att få besöka och se varandras verksamheter.

– Jag tror verkligen att det är viktigt att det är någorlunda samma storlek på bolagen som vi deltagare sitter på. Det kan vara stor skillnad på ekonomichefsrollen om företaget består av 3 personer, jämfört med 100 eller 1000. Just nu är vi som är med i mindre/medelstora företag vilket ger ett bra utbyte.

Skulle du rekommendera Ekonomichefsnätverket? 

– Ja, det skulle jag verkligen! Det känns väldigt bra att ha fått nätverkskollegor som pratar ”samma språk” som jag gör. Möjligheten till mycket bra bollplank och information känns bra.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Näringspolitik

Utbyggnad av järnvägen är avgörande för Vetlandas tillväxt

För att företagen i vårt län ska kunna få sitt kompetensförsörjningsbehov tillgodosett behövs en fungerande kollektivtrafik. Även för stu...

Läs mer
Näringspolitik

Eftersatta vägar och järnvägar i länet hämmar företagens utveckling

DEBATT: Handelskammaren anser att det ska gå att pendla mellan Jönköping, eller annan regionhuvudort, och länets kommuner på under en tim...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari