fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Nya stambanor på agendan under Tranåsmässan
19 september, 2023

Nya stambanor på agendan under Tranåsmässan

Under Tranåsmässan, som arrangerades den 15 september, deltog Handelskammarens näringspolitiska chef Annika Cederfeldt Jiveby i ett panelsamtal om vikten av infrastruktursatsningar i form av nya järnvägsspår.

I samtalet deltog även Göran Kars, professor i samhällsplanering vid KTH, Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen och tidigare infrastrukturminister; Johan Weiström, fabrikschef vid Bosch Thermoteknik i Tranås; Charlotta Elliot, Östsvenska Handelskammaren samt Anders Wagner, Västsvenska Handelskammaren.

Bild: Pär-Anders Davidsson, Tranås United.

Fokus i samtalet var det regionala och nationella behovet av nya stambanor med utgångspunkt i dagens problematiska läge kring kompetensförsörjning. Studier visar att det finns tydliga samband mellan rörlighet och företags möjlighet att anställa rätt personer.

Samverkan är vägen framåt

I panelsamtalet diskuterades även hur Handelskamrarna agerar efter regeringens beslut att slopa planerna kring en ny stambana. Det är tydligt att en samverkan mellan kommuner, regioner, näringsliv är vägen framåt för att påverka beslut och där spelar Handelskammaren en viktig roll.

”Jag ser att uteblivna infrastruktursatsningar kostar enorma summor då de speglas i uteblivna innovationer. Ska våra företag fortsätta vara framstående spelar på den globala arenan behöver de vara i framkant i teknikutvecklingen både gällande produkter och processer. Företags produktivitet och innovationsförmåga är helt beroende av rätt kompetens på alla nivåer, dvs både bredd- och spetskompetens. Infrastruktur måste alltså ses som en näringslivsfråga!”

– Annika Cederfeldt Jiveby, näringspolitisk chef, Handelskammaren Jönköpings län.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

Så påverkar Coronaviruset näringslivet i vår region

Som handelskammare är vårt uppdrag att främja näringslivet i vår region och får ofta en roll att vara länk mellan näringslivet och det of...

Läs mer
Nyheter

Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren

PRESSMEDDELANDE | Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren Jönköpings län som näringslivspolitisk chef efter en tid som enh...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari