fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Handelskammaren bjöd in till rundabordssamtal med Riksbanken
22 februari, 2023

Handelskammaren bjöd in till rundabordssamtal med Riksbanken

Det kan inte ha undgått någon att Riksbanken ständigt figurerat i media på sistone. Efter år med för låg inflation och tider där inflationen till och med varit på minus har den nu snabbt stigit till mycket höga nivåer. Handelskammaren anordnade under tisdagen ett rundabordssamtal med vice riksbankschef Henry Ohlsson och ett tjugotal företagare från länet för att diskutera denna högst aktuella fråga.

Vice riksbankschefen inledde samtalet med att ge en bakgrund till varför inflationsläget har hamnat på de höga nivåer vi nu ser. I början av 2022 sågs en tydlig prisökning på flertalet varor samtidigt som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina spädde på utbudet av både råvarumaterial, insatsvaror och inte minst livsmedel. Gasleveranserna från Ryssland ströps vilket ledde till ökade kostnader för energi. Det skulle kunna summeras som en perfekt kombination av allt för snabba och mycket brant stigande kostnadsökningar.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson. Bild: Sandra Birgersdotter Ek

Riksbanken hoppfull om att vändningen av inflationen snart ska komma

Riksbankens penningpolitik syftar till, i det här läget, att minska den ekonomiska aktiviteten för att nå det tvåprocentiga inflationsmålet. Vice riksbankschefen nämnde, i sitt inledande anförande, att i många länder har inflationen nu vänt men att Sverige med största sannolikhet inte nått den högsta punkten än. Däremot var han hoppfull om att vändningen snart ska komma och att politiken som bedrivs från Riksbanken kommer bidra till att vi redan om ett år har nått inflationsmålet.

Företagen i länet drabbas på olika sätt

Under mötet var det tydligt att företagen drabbas på olika sätt. Vissa branscher, så som till exempel byggbranschen, har sett en omedelbar och omfattande ordernedgång medan andra branscher, som till exempel tillverkningsindustrier och tjänsteföretag inte ser någon nedgång alls. I samtalet lyftes även frågor om kommande lönerörelse, ökade kostnader för material och tillgången till kompetens fram som viktiga faktorer för både kort- och långsiktig tillväxt i länet.

Cecilia Nilsson, ordförande Handelskammaren Jönköpings län, Henry Ohlsson, vice riksbankschef, Annika Cederfeldt Jiveby, näringslivspolitisk chef, Handelskammaren Jönköpings län.

SVT rapporterade om vice riksbankschef Henry Olssons besök under tisdagen, du hittar inslaget här.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Våra medlemmar

”Kan vi vara med och bidra till länets utveckling vill vi gärna göra det!”

Som medlem är du med och stärker Jönköpings läns näringsliv! Lisa Florby, VD för VEM Chefsrekrytering & Interim AB, berättar varför hon ä...

Läs mer
Näringspolitik

Företagare måste ha råd att ha anställda

KRÖNIKA. Så varför flyttar företag hela eller delar av sina verksamheter? Varje verksamhet som flyttar från vårt län leder till förlorade...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari