Kina har sedan ett antal år tillbaka målsättningen att bli världsledande inom högteknologi och därmed ta över den position USA har haft. I sitt strategidokument ”Made in China 2025” har de identifierat ett antal teknologier, produkter och industrier, där de har som mål att bli självförsörjande och i vissa fall världsledande. De har även på senare år ökat sina krav på utländska företag som vill sälja sina produkter på den kinesiska marknaden där de nu kräver att alltmer produktion ska ske i Kina samt ställer krav på användning av kinesiskt insatsmaterial.
USA har samtidigt höjt tonläget mot Kina med krav på att den kinesiska marknaden ska öppnas upp mer för utländska företag, förbud att exportera viss teknologi till Kina och strafftullar, men även en egen liknande amerikansk lagstiftning för att gynna sin egen industri, t.ex. ”Buy American Act”.USA och EU har samtidigt inlett fler teknologiska samarbeten, såsom EU-US Trade and Technology Council där man försöker samordna teknik och handelspolitik mellan USA och EU.
Utvecklingen gör dock att många företag nu måste anpassa sitt teknologiska innehåll utefter vilka marknader man vill vara verksamma på. Detta är en trend som spås bli alltmer märkbar för internationellt verksamma företag framöver. På vilket sätt kommer denna trend att påverka svenska företag verksamma internationellt?
Vi har bjudit in Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden, för att presentera insikter från rapporten ”Teknologi och terrorbalans – svenska företag i korselden mellan USA och Kina”. I rapporten har man låtit FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) ta fram scenarier kring hur den geopolitiska utvecklingen med en ökad spänning mellan USA och Kina kan förändra spelplanen för alla internationellt verksamma företag.
Du kommer även att få lyssna till Olof König, partner International Commercial & Trade från Baker McKenzie Advokatbyrå, som belyser lagstiftning som redan idag är på plats och reglerar vilken teknologi som företag kan sälja vidare till olika marknader. Det blir fokus på befintlig amerikansk, kinesisk och europeisk lagstiftning inom exportkontroll och teknologiska embargon. Han kommer även kort diskutera de trender som syns på området.
Välkommen med din anmälan!