fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Träffa oss i Almedalen
16 maj, 2023

Träffa oss i Almedalen

En av Handelskammarens viktigaste uppgifter är att vara länken mellan näringsliv och beslutsfattare. Almedalsveckan är därför en viktig arena för oss att träffa politiker, samarbetspartners och medlemmar för att driva våra frågor framåt och delta i debatten. 

Likt förra året arrangerar handelskamrarna i södra Sverige en arena för näringslivets viktigaste frågor. Tillsammans med Västsvenska-, Östsvenska- och Sydsvenska Handelskammaren erbjuder vi ett fullspäckat program den 28 juli. På plats i Almedalen deltar vår VD Henrik Dahlström och vår näringslivspolitiska chef Annika Cederfeldt Jiveby.  

Näringslivet är inne i en kritisk tid sett till det ekonomiska läge som råder och de krafter som påverkar. Givet dessa faktorer är det viktigare än någonsin att rätt beslut fattas kring till exempel viktiga investeringar i infrastruktur, energiförsörjning samt strukturer kring utbildning så att svenska företag får förutsättningar att fortsätta vara konkurrenskraftiga på den globala arenan.

– Annika Cederfeldt Jiveby, näringslivspolitisk chef på Handelskammaren.

Bilder: Östsvenska Handelskammaren

Program 28 juli 

8.00 – 8.45 Grön omställning i södra Sverige – var god dröj 

Plats: Mellangatan 27, tält i Trädgård 

Världen ställer om men Sverige tappar fart. Elektrifieringen är avgörande för klimatmålen, men utbyggnaden av svenskt elnät har blivit en flaskhals som förhalar näringslivets omställning. Mer fossilfri el vilket kräver mer produktion och överföringskapacitet – var finns de hållbara planerna? 

09.00-09.45 Jakten på kompetens – utmaningen ökar 

Plats: Mellangatan 27, tält i Trädgård 

Ett samtal om hur näringslivet kan ta ansvar för sin kompetensförsörjning. Panelen bjuder på exempel på företag som jobbar med sin kompetensförsörjning. Men vi riktar även blicken mot politiken. Vad behöver näringslivet från det offentliga för att det inte bara ska handla om enstaka initiativ eller projekt. Hur skapar vi systematik i arbetet med kompetensförsörjning? 

13.00-13.45 Sätt Sverige på rätt spår med ny järnväg 

Plats: Mellangatan 27, tält i Trädgård 

I Europa investeras stora summor i ny modern järnväg. Sverige går i motsatt riktning och avbryter sådana satsningar och prioriterar i stället underhåll och storstadsnära pendling. Hur undviker vi att Götaland blir en flaskhals för gods- och persontransporter mellan norra Sverige och kontinenten? Ett samtal om hur Sveriges konkurrenskraft påverkas av att inte haka på övriga Europas tågsatsningar. 

15.00-15.45 Styrelsen – maktarena eller värdeskapare? 

Plats: Mellangatan 27, tält i Trädgård 

Forskning visar att en bolagsstyrelse präglad av jämställdhet och mångfald fattar bättre beslut och är mer kreativ samt innovativ än en homogen motsvarighet. Samtidigt går utvecklingen mot jämställda styrelser långsamt. För att stärka svenska företag krävs därför samlade krafttag och förändring. Vi fyra handelskamrar arbetar för moderna och konkurrenskraftiga företag, och vi ser att ökad jämställdhet i styrelser är en viktig del i det arbetet. Därför driver vi projekten Styrelselistan och 100-listan, initiativ som gör det lätt för företag att hitta kvinnliga ledamöter baserat på deras kompetens. 

Hela programmet för Almedalsveckan med samtliga arrangörer och evenemang hittar du här

Ska du också till Almedalen? Välkommen att kontakta oss!

Vi vill gärna träffa dig! Skicka iväg ett mejl till Henrik eller Annika för att boka in ett möte. Vi ser fram emot givande dagar och att träffa er alla där!  

 


Henrik Dahlström,
VD
076 118 33 97
henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

Annika Cederfeldt Jiveby,
Näringslivspolitisk chef
076 118 33 97
annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se  

 

Fler inlägg

Nyheter

Ida Severin: ”Medlemmarna ska alltid vara i fokus”

När det var dags för årsmöte i maj valdes nya namn in till Handelskammarens styrelse. Ida Severin var en av dessa personer. Vi sågs över ...

Läs mer
Nyheter

Mastec Group besökte Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att berätta om hur det är att arbeta i industrin

Jenny Wennblom och Linda Wiberg från Mastec Group var på Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att berätta för årskurs 7 om industrin som bransch...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari