fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Selma Bjelkerud om sin utbytestermin: ”Ett minne för livet”
21 mars, 2022

Selma Bjelkerud om sin utbytestermin: ”Ett minne för livet”

Våren 2021 tilldelades Selma Bjelkerud Gunnar Randholms Stipendium. Varje år ges studerande i Jönköpings län möjligheten att utveckla och fördjupa sina kunskaper på universitet runt om i världen. Selma studerar på Högskolan för lärande och kommunikation och spenderade sin hösttermin i Monterrey i Mexiko. Här delar hon med sig av sin upplevelse.

Efter att tidigare ha bott och studerat ett halvår i Barcelona var valet att söka en utbytes termin i Mexiko enkelt. Jag hade tidigare hört mycket gott om landet från vänner som varit där och efter en termin i Barcelona var jag ivrig på att fortsätta lära mig spanska. Sagt och gjort, den första augusti klev jag och två vänner tillsammans av flyget i en av Mexikos största städer, Monterrey, efter en 25 timmars lång resa. Trots att vi landade sent på natten med en bristfällig spanska möttes vi direkt av extrem vänlighet från alla vi kom i kontakt med och strax därefter var vi på väg mot vår nya lägenhet.

Bilder från Selmas tid i Monterrey. Foton: privat.

Terminen i Mexiko startade mycket tidigare än i Sverige och redan den fjärde augusti välkomnades vi av ITESM, Monterrey Institute of Technology, genom en digital introduktionsvecka. Under veckans gång anordnades föreläsningar med information om universitetet på dagarna samtidigt som mängder av events anordnades på kvällarna. Det bästa med veckan var utan tvekan det varma välkomnandet som vi fick av studenterna från Mexiko. Deras vänlighet gjorde att vi direkt kände oss som hemma och snabbt fann nya vänner. Våra kurser och föreläsningar startade först en vecka senare och den första tiden i Monterrey spenderades åt att lära känna vår nya stad och alla nya vänner.

När våra kurser och föreläsningar väl startade upplevde vi en stor skillnad mot studierna i Sverige. Vi läste fem kurser parallellt med ett flertal föreläsningar var dag. Närvaron spelade en stor roll för betyget och läxor inför varje föreläsning var vanligt förekommande. Ett upplägg som påminde mycket om hur det var i gymnasiet. Till följd av pandemin gavs alla föreläsningar online, vilket gjorde att mycket tid spenderade framför datorn. Trots att föreläsningarna gavs online kunde man som student besöka ITESM:s campus som i Mexiko är känt för att vara oerhört modernt och vackert, omringat av fantastiska vyer. Där inne finns allt du kan behöva, inte minst tre Starbucks, gym, bibliotek samt ett flertal restauranger och fik. Efter dagens föreläsningar brukade vi därför promenera dit för att få ett miljöombyte och fortsätta våra olika uppgifter.

Bilder från Selmas tid i Monterrey. Foton: privat.

En fördel med att alla föreläsningar var online var att vi gavs möjligheten att resa under terminens gång. Städerna, naturen och stränderna i Mexiko är bland det vackraste jag har upplevt med färgglada hus i nästan varenda stad och en otroligt varierande natur och växtlighet. När vi inte var ute och reste eller studerade spenderade vi eftermiddagarna vid våran pool i 35 graders värme, vandrade tillsammans med nya vänner uppför flera av de berg som Monterrey omges av, eller åt mängder av tacos, chilaquiles och annan god mat.

Terminen i Monterrey slutade redan i början av december och efter fyra otroligt lärorika och fantastiska månader var det dags att ta farväl av staden och alla våra nya vänner. Eftersom vår termin i Sverige först skulle starta i januari valde vi att spendera december månad i Mexiko och tillsammans med nya vänner bilade vi runt i södra Mexiko – ett helt fantastiskt avslut på min utbytestermin!

Till andra studenter som överväger att åka på en utbytestermin vill jag varmt rekommendera det! Det är en helt fantastisk möjlighet för att lära känna ett nytt land, en ny kultur och massvis med nya vänner – ett minne för livet! Jag är mer än tacksam till Handelskammaren i Jönköping för att jag fick motta ett stipendium som gjorde denna utbytestermin och allt jag fått uppleva möjligt.


Selma Bjelkerud
Stipendiat, Gunnar Randholms Stipendium 2021

Fler inlägg

Näringspolitik

Rundabordssamtal | Stambanan med Miljöpartiet

Emma Hult: ”Att bygga nya stambanor för höghastighetståg är direkt avgörande för Jönköpings län, men också för att vi ska klara av omstäl...

Läs mer
Nyheter

Omvänt mentorskap är igång: ”Det har startat upp på ett väldigt positivt sätt”

"Vi har oerhört kompetenta ledare, och framför allt unga ledare i länet. Så att Fagerhult går i bräschen och vill motivera andra organisa...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari