fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Direktrapport från VD:n
3 oktober, 2019

Senaste nytt från Helena

Varje månad kommer jag framåt att berätta lite om det som pågår på Handelskammaren; på våra interna styrelsemöten, i fullmäktige och övriga frågor som vi är aktiva inom. Vi vill att ni som medlemmar ska få mer information om vad som är på gång hos oss och vad vi gör.

I början av september genomfördes höstens första styrelsemöte där flera viktiga punkter diskuterades, bland annat rollerna för styrelse och fullmäktige i Handelskammaren. Fullmäktige i Handelskammaren har en roll som behöver öka i betydelse, och att sitta i fullmäktige ska innebära att man kan påverka. Här ska diskussionerna ske och besluten tas om vilka prioriteringar som ska göras för de kommande tre åren inom de områden som Handelskammaren driver för näringslivet i regionen, till exempel inom kompetensförsörjning och infrastruktur. Styrelsen är beredande till fullmäktiges beslutande möten avseende Handelskammarens strategi och totala budget, och det är styrelsen som beslutar om strategi, budget och verksamhetsplan för serviceaktiebolaget.

Helena Zar Vallin, VD Handelskammaren Jönköpings län.

Från styrelsemötet kan jag även berätta att vi nu kommer att samarbeta med StyrelseAkademien när det gäller utbildningar och att få in mer kompetens i styrelserna i länet. Vi kommer även deltaga i Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens, som kommer till Jönköping 5–6 februari 2020. Konferensen arrangeras varje år i en kommun som har ett väl utvecklat jämställdhetsarbete. Sedan i år är vi också tillsammans med Science Park nya projektägare av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna som tidigare drevs av Ridsportsalliansen. Inför kommande omgång kommer vi bistå med ett nytt spännande och utvecklande pris för en person som kommer med på den ärofyllda listan. Nyheten kommer presenteras samband med projektets kick-off i oktober.

Det politiska beslutsläget när det gäller de nya stambanorna är som bekant snårigt, inte minst med senaste beskeden i veckan. Under året har handelskamrarna i södra och västra Sverige samarbetet för att på olika sätt debattera, lobba och informera om behovet av nya stambanor i södra Sverige. I veckan har jag och Sten Norinder (ordförande Handelskammaren Jönköpings län), tillsammans med Västsvenska Handelskammaren, träffat representanter för Jönköpings läns regionpolitiker för att visa vårt stöd i frågan och för att undersöka hur vi kan stötta upp ytterligare. Behovet av fakta är enormt, och handelskamrarna hjälper till genom att sammanställa samt föra fram både ny och tidigare information för att politiska beslutsfattare ska ha den helhetsbild som behövs för detta viktiga framtidsbeslut. Jag är mycket tacksam och glad över det goda samarbete som finns mellan våra närmaste handelskamrar i frågan!

Parallellt med detta håller vi på att sätta oss in beslutsläget när det gäller att förbättra arbetspendlingen i länet. Från mina företagsbesök förstår jag att detta är en prioriterad fråga och jag försöker alltid själv i första hand resa med tåg eller buss när jag reser i tjänsten, men det är sällan det går. Allt för ofta är tiden det skulle ta inte försvarbar. Detta känns helt orimligt och en fungerande arbetspendling kommer vara en viktig framtidsfråga för länets företag!

Det är mycket på gång, som jag hoppas och tror kommer främja näringslivet i regionen, och även driva Handelskammaren och vår verksamhet än mer framåt. För det är dit vi vill, vi vill framåt tillsammans med er medlemmar, och nya medlemmar. Som handelskammare vill och ska vi vara en stark röst för näringslivet i de regionala framtidsfrågorna!

Höstiga hälsningar,
Helena

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Nyheter

De har chans att bli Årets unga ledande kvinna

Nu står det klart vilka som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2019. Den 5 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på...

Läs mer
Näringspolitik

Utveckla Krösatågen, inte avveckla!

DEBATT. Region Halland överväger just nu att lägga ned Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo. Vi anser att detta är flerfaldigt olycklig...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari