fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Samarbetet mellan skola och arbetsgivare leder till framtida anställningar
25 september, 2023

Samarbetet mellan skola och arbetsgivare leder till framtida anställningar

Handelskammaren besökte Jobro Sheet Metal Technology AB för att tillsammans med Lärlingsakademins lärlingskoordinator Susanna Söderholm och handledare Göran Hansén diskutera nyttan med lärlingsanställning.

Lärlingsakademin i Jönköping, som är en del av Bäckadalsgymnasiet, spenderar eleven halva tiden i skolan och halva tiden på en arbetsplats som lärling. På så sätt lär sig eleven yrket från grunden samtidigt som det resulterar i bra kontakter och möjligheter i det framtida arbetslivet.

Lärlingsanställning är en win-win situation för både eleven och företaget

Oskar har haft lärlingsanställning hos Jobro sedan mars i år. Enligt handledare Göran medför en lärlingsanställning en win-win situation för både företaget och eleven. Tillsammans med skolan ansvarar företagen för att forma och utbilda nästa generations medarbetare. Eftersom den senaste tekniken och arbetssätten finns hos arbetsgivarna säkerställer samarbetet att elevernas yrkeskompetens matchar arbetsgivarnas behov.

Nasir Ahmadi, började som lärling på Jobro och är nu anställd, Oskar, lärlingselev Göran Hansén, Handledare.

Nasir fick anställning på Jobro efter sin lärlingsanställning

Att lärlingsanställningar underlättar för framtida rekryteringar är Nasir Ahmadi ett ypperligt exempel på. Nasir, som nu är anställd som svetsare hos Jobro, började sin yrkeskarriär som lärling på företaget. Han var den första lärlingsanställda eleven från Bäckadalsgymnasiet och den första lärlingsanställda eleven som Jobro tog emot.  

– Som lärlingselev får man betalt för sin arbetsinsats, vilket jag tror motiverar både eleven och arbetsgivaren att nyttja tiden fullt ut, säger Göran. 

Vill du veta mer om lärlingsanställning?

Yrkestrainee i Jönköpings län är ett projekt som ska informera om möjligheten till Yrkestraineer/lärlingselever i länet samt göra det enklare för skolor och arbetsgivare att samverka kring lärlingsutbildningskonceptet. Vill du veta mer om Yrkestrainee? Kontakta Anna Zedig, projektledare.

Förstudien om yrkestrainee finansieras av Tillväxtverket och Region Jönköpings län.

Anna Zedig

Projektledare - Yrkestrainee

anna.zedig@handelskammarenjonkoping.se

073-589 09 52

Fler inlägg

Nyheter

Helena Zar Vallin går till nytt uppdrag

Efter fyra år som vd för Handelskammaren i Jönköpings län har Helena Zar Vallin valt att anta en ny utmaning inom länets näringsliv. Arbe...

Läs mer
Näringspolitik

Rundabordssamtal | Stambanan med Centerpartiet

Nu när det skissas på en proposition för infrastruktur är det många aktörer som agerar för att framföra synpunkter. Handelskammaren Jönkö...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari