fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Regeringen har fattat beslut om ny nationell plan för åren 2022–2033
28 juni, 2022

Regeringen har fattat beslut om ny nationell plan för åren 2022–2033

I planen finns flera besked som ger positiva effekter i länet för både landsväg och järnväg. Men tyvärr är också ett antal viktiga projekt inte nämnda alls.

För att få en attraktivare region och goda förutsättningar för näringslivet att fortsätta växa måste det satsas även på bland annat Nissastigen (riksväg 26) samt järnvägen mellan Nässjö och Eksjö.

Handelskammarens uppgift blir nu att få regeringen och Trafikverket att prioritera även dem.

 Men vi börjar med det positiva. I nationell plan framgår det att samtliga etapper av de nya stambanorna fortsatt ska rustas. Konkret planeras det för sträckorna mellan Borås och Linköping respektive Hässleholm och Jönköping. Det är naturligtvis glädjande. Liksom andra tydliga satsningar som kommer att genomföras i länet de kommande tio åren:

Däremot saknar vi satsningar på flera av våra viktiga väg- och järnvägsprojekt. I dag finns det stora brister i såväl väg- som järnvägsnätet. De måste åtgärdas för att näringslivet lättare ska kunna få kompetens genom en bättre arbets- och studiependling. Dessutom är det en viktig miljöfråga – vårt näringsliv måste kunna transportera gods hållbart och effektivt.

Vi på Handelskammaren Jönköpings län anser därför det är av högsta vikt att även Nissastigen (riksväg 26) samt järnvägen mellan Nässjö och Vetlanda rustas upp inom den närmaste framtiden. Det är två av de mest högprioriterade väg- och järnvägsförbättringarna, som är mycket viktiga stråk för länets näringsliv.

Vi tror på samverkan mellan olika berörda parter och har på så vis vunnit effekt i många frågor genom åren. Det ska vi fortsätta med!

-Helena Zar Vallin

Arbetet går vidare med att:

Tillsammans gör vi det möjligt!

 

Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

Helena Zar Vallin: Ett omtumlande år

KRÖNIKA. År 2020, ett år som kommer sätta sig i minnet på alla. Ett omtumlande år där inget blev som man tänkt sig. I början av året var ...

Läs mer
Nyheter

Säg hej till Nadija Sabic som gör sin praktik på Handelskammaren

Sedan en vecka tillbaka har vi den stora äran att få ha Nadija Sabic som praktikant hos oss. Under 10 veckor framåt kommer hon att få sät...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari