fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » NY RAPPORT: Konjunkturbarometern hösten 2023
30 november, 2023

NY RAPPORT: Konjunkturbarometern hösten 2023

Konjunkturbarometern hösten 2023 markerar en tid av ekonomisk utmaning och osäkerhet. Den visar på hur lågkonjunkturen har en negativ påverkan på näringslivet och illustrerar detta genom flera kritiska aspekter. Minskad konsumtion är en av de tydligaste faktorerna till ordernedgång, vilket i sin tur skapat oro i näringslivet. Samtidigt fortsätter Rysslands invasion av Ukraina att sätta sin prägel på ekonomin genom stigande priser.

Rapporten inkluderar resultat från en enkätundersökning genomförd av Handelskammaren Jönköpings län såväl som hänvisning till källor som Statistiska central byrån (SCB), Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet (KI).

Ladda ner rapporten

Lägre orderingångar till följd av prisökningar

När vi ser till den aktuella situationen, kan vi dra slutsatsen att priser har fortsatt sin uppåtgående trend, och detta har lett till ännu lägre orderingångar än de vi såg för sex månader sedan. Den rådande globala osäkerheten har gjort det svårt för företagen att göra framtidsspekulationer. Trots detta indikerar enkäten som ligger till grund för den här rapporten, att det råder en försiktig optimism och att det finns en potentiell ökning i orderingångar inom det kommande året.

Företagen påverkade av den svaga svenska kronan

Handelskammarens enkät ger indikationer på att företagen lider av den svaga svenska kronan, särskilt eftersom de flesta inköpspriser är kopplade till dollarn eller euron. Det krävs nu mer svenska kronor för att köpa dessa valutor, vilket har ökat företagens kostnader. Denna situation tycks bidra till att inflationen fortsätter att vara hög och att lågkonjunkturen fördjupas.

Färre företag lägger varsel men färre planerar att genomföra anställningar

Positivt i undersökningen är att det relativt få företag i Jönköpings län som överväger att lägga varsel, men å andra sidan visar färre företag, jämfört med föregående två år, planer för anställningar. I höstens konjunkturbarometer anger 37% av företagen att de planerar att genomföra anställningar under de närmsta sex månaderna. Vilket är en lägre siffra än i våras då 45% av de företag som ingick i undersökningen hade för avsikt att genomföra rekryteringar under den kommande sexmånadersperioden.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Näringspolitik

Mycket positivt med 719 miljoner kronor till utbildning för vuxna

Handelskammaren ser det som mycket positivt att regeringen har hörsammat företagens problematik att hitta rätt kompetens och att de avsät...

Läs mer
Näringspolitik

Kompetensdag för Industrin

Förra veckan arrangerade Handelskammaren Jönköpings län tillsammans med Region Jönköpings län, Teknik College, SKTC, Polymercentrum och T...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari