fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » NY RAPPORT: Företagen fortsatt hårt drabbade av energikrisen
9 november, 2022

NY RAPPORT: Företagen fortsatt hårt drabbade av energikrisen

Handelskammaren har tillsammans med Företagarna, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv gjort en enkätundersökning om energikrisens påverkan på näringslivet i regionen. I en ny rapport redovisas resultatet – och det är tydligt. Företagen är fortsatt hårt drabbade av energikrisen.

Initiativet till enkäten, vars svar redovisas i den här rapporten, togs av ovan nämnda organisationer för att ge en samlad bild av energikrisens påverkan på Jönköpings läns näringsliv. Responsen var mycket god och andelen fritextsvar ger en indikation på att frågorna är mycket angelägna för företagen.

Totalt besvarades enkäten av 564 företag från olika branscher, där gröna näringar och tillverkningsindustrin står för 48% respektive 26%. Resterande fördelning av branscher är följande: 13% inom tjänstesektorn, 8% inom handel, 3% inom hotell & restaurang och 1% inom besöksnäringen.

Rapport om energikrisens påverkan på näringslivet av Handelskammaren Jönköpings län, Företagarna, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv.

Sammanfattningsvis ger svaren en bild av att företagen är mycket påverkade av de höga elpriserna då 64% av företagen anger att de har en kännbar eller mycket kännbar påverkan. Nedbrutet till industrin är det 85% som anger att de har en kännbar eller mycket kännbar påverkan. Svaren visar tydligt att tillverkningsindustrin riskerar att förlora viktig kompetens om de tvingas varsla, då det finns svårigheter att hitta ny och rätt typ av kompetens.

Läs hela rapporten här.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringslivspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

Möt Anna Zedig, ny projektledare på Handelskammaren!

Vi är mycket glada över att kunna presentera Anna, vår nya projektledare på Handelskammaren! Annas erfarenheter inom både utbildning och ...

Läs mer
Nyheter

”Hungrig på att lära mig mer” – Möt nätverksledaren Michael Kullberg

Michael Kullberg, en stolt bondson som är född och uppvuxen på en gård. På dagarna arbetar han som verksamhetsutvecklare på Montico och p...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari