fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » NY RAPPORT: Företagen fortsatt hårt drabbade av energikrisen
9 november, 2022

NY RAPPORT: Företagen fortsatt hårt drabbade av energikrisen

Handelskammaren har tillsammans med Företagarna, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv gjort en enkätundersökning om energikrisens påverkan på näringslivet i regionen. I en ny rapport redovisas resultatet – och det är tydligt. Företagen är fortsatt hårt drabbade av energikrisen.

Initiativet till enkäten, vars svar redovisas i den här rapporten, togs av ovan nämnda organisationer för att ge en samlad bild av energikrisens påverkan på Jönköpings läns näringsliv. Responsen var mycket god och andelen fritextsvar ger en indikation på att frågorna är mycket angelägna för företagen.

Totalt besvarades enkäten av 564 företag från olika branscher, där gröna näringar och tillverkningsindustrin står för 48% respektive 26%. Resterande fördelning av branscher är följande: 13% inom tjänstesektorn, 8% inom handel, 3% inom hotell & restaurang och 1% inom besöksnäringen.

Rapport om energikrisens påverkan på näringslivet av Handelskammaren Jönköpings län, Företagarna, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv.

Sammanfattningsvis ger svaren en bild av att företagen är mycket påverkade av de höga elpriserna då 64% av företagen anger att de har en kännbar eller mycket kännbar påverkan. Nedbrutet till industrin är det 85% som anger att de har en kännbar eller mycket kännbar påverkan. Svaren visar tydligt att tillverkningsindustrin riskerar att förlora viktig kompetens om de tvingas varsla, då det finns svårigheter att hitta ny och rätt typ av kompetens.

Läs hela rapporten här.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Nyheter

De har chans att bli Årets unga ledande kvinna 2021

För sjunde året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses. Av 125 nominerade har 20 nya ledarförebilder, födda mellan 1986 och 2000, tagi...

Läs mer
Energiförsörjning

Tips och råd för att hantera de höga elpriserna

De volatila och skenande elpriserna påverkar oss alla. Handelskammarens senaste undersökning visar att företagen i Jönköpings län har dra...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari