fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ny Position – Om utmaningar i HR-chefsrollen
22 oktober, 2019

Utmaningar i HR-chefsrollen

Vi frågade experterna Ny Position, som också är medlem hos oss, om vilka utmaningar de ser i rollen som HR-chef och även om de hade några tips på vad en HR-chef kan tänka på.

En HR-chef kan tänkas ha många utmaningar, men vilken är den största?

Alla roller inom ett företag har sitt specifika huvuduppdrag som kommer med både möjligheter och utmaningar. Den främsta utmaningen en HR-chef kan ha är att få in det affärsmässiga perspektivet i sitt arbete. Med det menar vi att få HR-strategiska frågor kopplat till businessen i helhet och skapa en förståelse för det är då allting hänger ihop. Arbetar HR-funktionen professionellt med affärskopplingen, så påverkar det resultatet i bolaget. DNA:t i bolaget – medarbetarna – blir en avgörande del för framgång. Likaså hur företaget arbetar med den interna brandingen.

En HR-chef bör ha en plats i ledningsgruppen för att kunna driva de strategiska frågorna, vilket inte alltid är givet. Här borde vi få till en förändring.

En annan utmaning i HR-chefsrollen är komplexiteten i uppdragets karaktär. Det är en generalistisk roll med många delar vilket sätter krav på en mångfacetterad person som har en känsla för affären, men samtidigt de emotionella frågeställningar som förekommer med HR. En strategisk person som även gillar det operativa, men inte behöver vara experten är en förutsättning för en effektiv styrning av HR frågorna. Med andra ord är det viktigt som HR-chef att ha ett bra organisatoriskt stöd. För det är det organisatoriska stödet som kommer göra dig och dina medarbetare framgångsrika – och i det långa loppet hela businessen.

Vad kan man som HR-chef göra för att underlätta för sig själv?

Som HR-chef kan det vara lätt att din tid upptas av en stor bredd av frågeställningar, inte helt ovanligt också frågeställningar som kanske ligger något utanför dina egentliga uppgifter. För att undvika detta är det viktigt att vara noga med hur du kanaliserar din energi, det vill säga hur du prioriterar din tid på olika frågeställningar. På så sätt undviker du att hamna i ”fel” uppgifter som äter upp både tid och energi – som egentligen ska läggas på annat.


Ny Position AB, Jönköping.

Vi är Ny Position

Tillsammans positionerar vi Sverige – Perfect Match inom Rekrytering, Human Resources och Interim Management.

Ny Position är den småländska rekryteringsbyrån som blivit en stark aktör i södra Sverige. Hos oss arbetar vi teamorienterat för att du som kund ska få ut det allra bästa från oss vid varje enskilt uppdrag. Ju fler kockar – desto bättre soppa säger vi. Ambitionen är att göra våra kunder mer konkurrenskraftiga och framgångsrika. Läs mer på vår hemsida.

Fler inlägg

Näringspolitik

V10 | Näringslivets påverkan

RAPPORT | Det skulle vara önskvärt med en nationell eller till och med europeisk plan för transporter och logistik för att motverka ett l...

Läs mer
Energiförsörjning

Ny rapport: En betydande andel av företagen i regionen har genomfört energibesparande åtgärder

Handelskammaren Jönköpings län rapporterar att en betydande andel av företagen i regionen har genomfört energibesparande åtgärder och att...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari