fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ny busslinje för arbetspendling mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö bidrar till regionens tillväxt
13 april, 2021

Ny busslinje för arbetspendling mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö bidrar till regionens tillväxt

PRESSMEDDELANDE

Den 14 juni startar Jönköpings Länstrafik en linjebuss för arbetspendling mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö. Linjen är efterlängtad av både arbetstagare och näringsliv i Hillerstorp och Gnosjö. Den nya pendlingssträckningen är en central del i regionens arbete att underlätta kompetensförsörjningen för ett näringsliv i stark tillväxt.

Gnosjö och Hillerstorp är expansiva områden i Jönköpings län, med stor företagsamhet och en hög andel industri med betydande behov av kompetent arbetskraft. Med ofta betydande avstånd mellan boende och arbetsplats blir möjligheten till pendling med kollektiva färdmedel en central förutsättning för regionens och företagens tillväxt.

Efter en tids utredning och försöksverksamhet, med näringslivets bistånd, har Länstrafiken beslutat att inrätta en ny linje mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö, med en avgång på morgonen och en återresa på eftermiddagen för att snabba upp restiden mellan orterna. Den nya linjen startar den 14 juni, med avgång från Jönköping klockan 6.55 och ankomst till Hillerstorp 7.50 samt vidare till Gnosjö 8.05.

– För att kunna knyta kompetens och arbetskraft till företagen här i Hillerstorp-Gnosjö behövs långsiktigt hållbar kollektivtrafik. Många av våra företag ligger i framkant gällande tillväxt, innovationsambitioner och internationell handel. Vi är attraktiva arbetsgivare, men många av våra medarbetare väljer att inte bo just runt knuten, säger Amanda Hilding, vd på Axelent AB med 150 anställda i ett stort antal roller i Hillerstorp.

– Det är många som vill bo i Jönköping men som hittar sitt drömjobb någon annanstans i länet.  Och med tanke på de många framgångsrika och tillväxtambitiösa företag som finns, bl.a. i Hillerstorp-Gnosjö området blir det då viktigt roll för regionen att underlätta för att kunna ta sitt drömjobb och för företagen att fortsätta växa, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd och ordförande i TIM-nämnden.

Tillsammans utvecklar vi Gnosjöandan

Den nya busslinjen skär geografiskt genom i det närmaste hela länet, från norr till söder. Den blir med denna sträckning ett ännu tydligare bevis för att ett nära samarbete mellan kommun, näringsliv, region och högskola skapar goda förutsättningar för framgång och framtida, flexibelkompetensförsörjning. Att kunna bo med familjen i en del av länet, arbete i en annan eller att det man kan studera i Jönköping, är exempel som gör länet dynamiskt och växande. Förutsättningen stavas i de flesta fall möjlighet till kollektivtrafik.

– I dag har näringslivet svårt att fylla kompetensbehovet med enbart lokal arbetskraft, och behöver blicka ut över större områden, säger Helena Zar Vallin, Handelskammaren i Jönköping. Gnosjö är en av kommunerna i länet som har sämst infrastrukturella förutsättningar och har länge kämpat för en direktbuss i regional regi vilket gör att vi välkomnar nyheten extra mycket.

– Detta är en bra början, säger Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun, Företagen i vår kommun får nu bättre möjligheter att attrahera kompetens till spännande och attraktiva jobb eftersom det finns bra pendlingsmöjligheter till och från Jönköping. På sikt behöver dock tidtabellen utvidgas för att verkligen kunna erbjuda både boende och inpendlande möjlighet till viktig studie-och arbetspendling, avslutar Kristine Hästmark.

– Vi har arbetat flera år tillsammans med övriga näringslivet i Hillerstorp för att den här linjen ska etableras, säger Kalle Magnusson, utvecklingsdirektör på Thule Group, så givetvis är vi glada att den blir verklighet. Under de senaste 3 åren har vi har anställt runt 100 ingenjörer och ett flertal andra kvalificerade roller. Nu kan vi fortsätta rekrytera i samma takt till vårt nya utvecklings- och testcenter avslutar Kalle. Thule Group sysselsätter 400 personer i Hillerstorp i ett stort antal roller.

Vid frågor eller önskemål om intervjuer med enskilda, kontakta:

Kristine Hästmark, Kommunstyrelsens ordförande Gnosjö kommun, 0370–33 10 01
Stefan Larsson, Samhällsutvecklare Gnosjö kommun, 0370–33 10 07
Charles Tholin, Affärsutvecklare JLT, 072–247 08 66
Helena Zar Vallin, Vd Handelskammaren Jönköpings län, 076–949 42 25

Fler inlägg

Nyheter

Carl-Johan Jarnehammar, ny nätverksledare för Ekonomichefsnätverket

”Utbytet och kunskaperna i nätverket blir större än summan av deltagarna”. Så beskriver Carl-Johan fördelen med att ha ett nätverk som Ek...

Läs mer
Nyheter

Nya namn i Handelskammarens styrelse och fullmäktige

Vid Handelskammarens årsmöte onsdagen den 13 maj 2020 valdes nio nya personer in till dels styrelsen, dels till fullmäktige. Dessutom tac...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari