fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Nu öppnar nomineringen till Årets unga ledande kvinna 2020
1 oktober, 2020

Nu öppnar nomineringen till Årets unga ledande kvinna 2020

För sjätte året i rad ska ”Årets unga ledande kvinna” i Jönköpings län utses. Under oktober kan allmänheten nominera ledare till utmärkelsen som lyfter kvinnor i ledarroller. Utmärkelsen startades 2015 när Ledarnas Jämställdhetsrapport pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det gäller andel kvinnor på chefspositioner.

2019 nominerades 100 personer i länet för sina ledaregenskaper, och vid en prisceremoni i mars i år utsågs Era Gerguri, född 1993, till Årets unga ledande kvinna 2019. Era prisades för sitt arbete i rollen som kontorsområdeschef på Statens Servicecenter där hon leder 16 medarbetare på myndighetens servicekontor i Gislaved, Nässjö, Tranås och Vetlanda.

Era Gerguri, kontorsområdeschef Statens Servicecenter, utsedd till Årets unga ledande kvinna 2019.

Alla kan nominera sina förebilder

På www.aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten från 1 oktober till och med 31 oktober nominera kvinnor under 35 år som bor i länet. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2021 kommer en lista med 20–30 nya ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris; individuell ledarskapscoachning och ett årskort hos Friskis & Svettis. En av ledarna utses också till Årets unga styrelsetalang och vinner bland annat en styrelseutbildning av StyrelseAkademien. Samtliga personer som tar plats på årets lista får åka på en gemensam inspirations- och nätverksresa med fokus på ledarskap.

Utvecklingen går framåt – men långsamt

Sedan initiativet till utmärkelsen togs har andelen kvinnor på ledande positioner i Jönköpings län ökat från 28 % till 35 % – men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 26 %, vilket är näst lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Mullsjö och Sävsjö med 39 %. Även när det gäller jämställdhet hos länets företagare och styrelseledamöter placerar sig Jönköping i botten av statistiken i landet. Här är endast 28 % av företagarna och 17 % av styrelseledamöterna kvinnor.

Om utmärkelsen Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna lyfter fram ledarförebilder i syfte att öka jämställdheten i Jönköpings län samt att inspirera fler kvinnor att bli ledare. Genom utmärkelsen byggs en lista av ledare med dokumenterad erfarenhet och kompetens, som kan användas som underlag vid rekrytering av exempelvis ledartjänster eller styrelseledamöter. Listan innehåller idag 124 ledare och chefer som utsetts bland hundratals nominerade genom en tuff urvalsprocess.

Utmärkelsen drivs sedan 2019 av Science Park och Handelskammaren Jönköpings län. Arbetet genomförs med stöd av Combitech, Cybercom, Day Fotografi, Elmia, Fagerhult, FC Gruppen, Friskis & Svettis, Hall Media, HSB Göta, IKEA, Jönköping Energi, Jönköping University, Kapsch TrafficCom, Knowit, Länsförsäkringar Jönköping, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Poolia, StyrelseAkademien och Yellon. Här kan du läsa mer om utmärkelsen.


För ytterligare information, kontakta:

Nana Björnberg, projektledare
nana.bjornberg@handelskammarenjonkoping.se
0707-336082

Maria Göransdotter Marklund, projektledare
maria.goransdotter@sciencepark.se
0705-791030

Fler inlägg

Nyheter

Jönköpings län ställer upp!

Coronakrisen har slagit hårt mot flera av företagen i Jönköpings län. För att sprida ljusglimtar i en annars väldigt dyster tid, sker mån...

Läs mer
Näringspolitik

Partierna måste tacka ja till samtal om järnväg

Idag bjuder regeringen till samtal för snabbjärnväg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. För näringslivet i hela Götaland är det av ytter...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari