fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Mastec Group besökte Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att berätta om hur det är att arbeta i industrin
29 maj, 2023

Mastec Group besökte Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att berätta om hur det är att arbeta i industrin

Jenny Wennblom och Linda Wiberg från Mastec Group var på Hjortsjöskolan i Vaggeryd för att berätta för årskurs 7 om industrin som bransch och deras väg till just industrin. Handelskammaren var självklart på plats för att ta del av deras berättelse.

Eleverna – framtidens kompetens inom industrin

Industriföretagen i Jönköpings län står inför en stor utmaning – bristen på kompetens är stor och deras vädjan efter rätt kompetens är tydlig. Att bristen på kompetens är stor är problematiskt, att få kvinnor jobbar i industrin är kanske än mer problematiskt. Ett steg på vägen för att få fler kvinnor att söka sig till industrin är att just kvinnor berättar om hur det är att jobba i industrin. Något som Jenny Wennblom och Linda Wiberg tog sig an för att inspirera eleverna i årskurs 7 inför deras gymnasieval.

Jenny Wennblom och Linda Wiberg från Mastec Group.

Varken Jenny eller Linda såg industrin som en drömbransch när det var dags att välja vilket gymnasieprogram de skulle läsa. Valet för Jenny landade på Samhällsprogrammet och för Linda blev det Barn- och fritidsprogrammet. Flera år senare, och genom hårt arbete, arbetar de nu båda i ledande befattning på industriföretaget Mastec Group.

När Jenny och Linda frågade eleverna i årskurs 7 vad de tror att arbeta inom industrin innebär fick de svar som; ensidigt, skruva skruvar och mörka lokaler det som framfördes. Denna syn tillhör vanligheterna, men det är en syn som inte alls överensstämmer med hur det är att arbeta inom industrin idag, något som Jenny och Linda även förklarade för eleverna. Arbetsuppgifterna är tvärtom väldigt varierande, man kan jobba med allt från montering och produktion till logistik och inköp.

Karriärmöjligheter och fördelar inom industrin

Möjligheten att klättra och göra karriär inom industrin är stor. Jenny och Linda förklarade för eleverna att om man som medarbetare gör ett bra jobb, har rätt inställning och attityd finns det goda förutsättningar för att göra karriär inom industrin. Det finns många fördelar med att arbeta inom industrin. Industrisemestern, inget krav på tidigare erfarenhet eller utbildning och arbetstiderna är exempel som Jenny och Linda lyfte.

Likt många andra industriföretag i länet har Mastec Group brist på kompetens och svårigheter att attrahera och rekrytera rätt kompetens. Med Jennys och Lindas berättelse hoppas de kunna inspirera elever att söka sig till industrin, dels för att branschen i sig är väldigt rolig och bred, dels för att försöka mätta det behov som finns när det kommer till kompetensförsörjning inom industrin – både nu och på lång sikt.

 

Julia Lundqvist
Praktikant Handelskammaren Jönköpings län
julia.lundqvist@handelskammarenjonkoping.se

Fler inlägg

Nyheter

Helena Nordström, ny nätverksledare för Handelskammaren

Helena Nordström är företagaren som älskar förändring! Hon har alltid haft ett stort intresse för marknadsföring och till vardags driver ...

Läs mer
Näringspolitik

Nytt år, nya möjligheter!

Att ta sig an ett nytt år känns alltid hoppfullt för mig. Ett nytt decennium känns samtidigt också lite ödesmättat. Vad kommer de kommand...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari