fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Mackapär, dumskärm & digital disciplin
11 juli, 2019

Mackapär, dumskärm & digital disciplin

Vår kära, eller ska vi säga hatade, “mackapär” – som ALLTID är med; vart vi än går, till och med när vi går på toa eller borstar tänderna. Jag menar så klart den berömda mobiltelefonen.  

Det är ingen nyhet att vi är på tok för mycket uppkopplade. Och visst kan det vara svårt att försöka dra ner på det. Det är inte bara sociala medier som ska scrollas igenom för “nöjes” skull; vi handlar med mobilen (mat som kläder), betalar räkningar, göra andra bankärenden, identifierar oss med hjälp av mobilt bank-id för diverse tjänster, håller kontakten med nära och kära samt fotar för att bevara minnen. Det är otroligt mycket som vi gör med “mackapären”.  

Elaine Eksvärd skrev i en krönika i GP den 7 juli 2019 om den berömda “dumskärmen” och att det som vi en dag kommer ångra när vi väl ligger på dödsbädden, är just all den tid som vi spenderat med “dumskärmen”. Jag kan inget annat än att hålla med! Läskigt nog kan man ju faktiskt se, i alla fall på en iPhone, hur mycket skärmtid man har och även hur den är fördelad bland de olika funktionerna och apparna. Tips, titta på detta för att få en överblick över hur du ligger till.  

Jag kan ibland komma på mig själv med att jag använder den där “dumskärmen” till att koppla av – och det är egentligen INTE något som jag stödjer! Så varför gör jag så?! När jag var liten brukade jag sluka bok efter bok, jag var en riktig bokmal, men nu läser jag endast böcker på semestern – VARFÖR?! Så vill jag ju inte ha det!  

Därför ska jag ta till Digital disciplin som Anders Hansen pratade om i sitt sommarprat 25 juni 2019 för att öka alla mina möjligheter att kunna njuta av sommaren. Jag vill verkligen inte att “dumskärmen” ska vara det första jag sträcker mig efter när jag vaknar eller att jag scrollar igenom den när jag inte har något att göra. Jag vill ta vara på stunder när man bara kan vara, sjunka in i spännande böcker, lyssna på intressanta sommarprat, umgås med nära och kära samt njuta av massa god mat.  

Så därför tänkte jag dela med mig av några tips för att kunna maxa möjligheterna att kunna njuta av sommaren. Egentligen är det väl mest som en påminnelse till mig själv så att jag själv inte glömmer. Förhoppningsvis blir det kanske också en påminnelse för någon annan.  

  

Ps1, har du inte lyssnat på Anders Hansens sommarprat, gör det! Och även Caroline Farbergers sommarprat från den 1 juli 2019 som bjuder på en otroligt intressant och häftig berättelse – hon är makalöst cool!  

Ps2, med ovanstående sagt kommer även Handelskammarens sociala medier gå på semester. Men självklart är kontoret öppet som vanligt, måndag till fredag klockan 9.00-15.00* (*lunchstängt 12.00-13.00) under HELA sommaren!  

Trevlig sommar allihopa! 

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Sandra Novakovic – mentor i Omvänt mentorskap

Sandra: "Att ställa frågan varför och förstå syftet är något som jag brinner för och tar med mig i alla sammanhang. jag vill tro att jag ...

Läs mer
Näringspolitik

Bättre förbindelser behövs till alla roliga och intressanta jobb

DEBATT. Kollektivtrafiken ska ha som tydligt uppdrag att skapa förutsättningar för att länet ska bli en arbetsmarknadsregion, skriver Hel...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari