fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » KONJUNKTURBAROMETERN JÖNKÖPINGS LÄN VÅREN 2022
14 juni, 2022

KONJUNKTURBAROMETERN JÖNKÖPINGS LÄN VÅREN 2022

Det är många faktorer som påverkar den osäkerhet många företag nu upplever gällande kommande orderingång.

Det tragiska krig som Ryssland för mot Ukraina vilket spätt på den materialbrist företagen märkbart känt av under de senaste årens pandemi. Brister leder till ökade priser, längre ledtider och för att säkerställa tillgången ändrar många företag sina strategier både kring råvaruförråd och leverantörskedjor. Företagen ser även kraftiga höjningar för el samt drivmedel.

”Tydliga förändringar i leverantörskedjor och materialförråd för att säkra upp tillgången till råmaterial och insatsvaror.”

Orderingången är god. . Rapporten visar att 44% av företagen har en högre orderingång än i ett normalläge medan 19% anger att de har lägre orderingång. . 64% av företagen i studien anger att de har planer att anställa inom sex månader, 55% att de har planer att anställa inom 6 till 12 månader. Av industriföretagen har 57% planer på att anställa inom 6 månader och 50% inom 6 till 12 månader.

Enkäten har besvarats av 103 företag i Jönköpings län. 56% av de som svarat finns inom tillverkningsindustrin, 21% inom tjänsteföretag. I vissa valda delar i rapporten presenteras resultat från just dessa branscher. Bland övriga företag som svarat återfinns bygg, besöksnäringen, handel, fastighetsbranschen samt transport/logistik.

Rapporten i sin helhet, klicka här.

Om Konjunkturbarometern

Handelskammarens Konjunkturbarometer publiceras två gånger per år, en på våren samt en på hösten. Syftet är att på ett strukturerat sätt följa näringslivets utveckling samt identifiera tillväxthinder. Resultatet kommuniceras med media, regionen, myndigheter samt politiker.

Konjunkturbarometern Jönköpings län hösten 2021

Konjunkturbarometern Jönköpings län våren 2021

 

 

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Näringspolitik

Handelskammaren har beviljats medel för hållbar utveckling inom plastindustrin

PRESSMEDDELANDE | "Vi är mycket glada åt att nu ha fått den här möjligheten att undersöka viljan, intresset och potentialen för att ställ...

Läs mer
Nyheter

Årets unga ledande kvinna 2023 – här är vinnarna av årets utmärkelser

Under en prisceremoni på Science Park Towers i Jönköping den 6 mars 2024 utsågs vinnarna av utmärkelserna inom ramen för Årets unga ledan...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari