fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kompetensdag för besöksnäringen – vilken fantastisk eftermiddag det blev!
24 maj, 2024

Kompetensdag för besöksnäringen – vilken fantastisk eftermiddag det blev!

Den 22 maj genomfördes kompetensdag för besöksnäringen i Handelskammarens lokaler och det blev en eftermiddag full av inspiration. Under eftermiddagen, som modererades av fantastiska Håkan Montelius, samlades en gedigen blandning av näringslivsaktörer, utbildningsaktörer och andra som tillsammans vill arbeta för att stärka kompetensförsörjningen inom besöksnäringen.

Fokus under eftermiddagen var att ta inspiration från andra som genomfört projekt för att på olika sätt stärka kompetensen och ge fler chansen till arbete. Inledningsvis fick vi ta del av en nuläges bild över vad som är på gång i länet inom besöksnäringen, både inom näringslivet och inom utbildningarna. Denna bild kompletterades sedan av dagens första talare, Peter Johansson från Region Jönköpings län. Peter presenterade statistik från regionens kompetensbarometer. Det är en undersökning där aktörer i länet får svara på bland annat vilka yrkesroller de kommer ha behov av inom de närmsta åren, vilket gav en intressant insikt över hur bristen ser ut.

Peter Johansson, Region Jönköpings län

Därefter var det dags för Johanna Hallén Schub från branschorganisationen Visita att presentera dels hur de arbetar för att stärka besöksnäringen, dels om det kompletterande underlag de tagit fram till Skolverkets planeringsunderlag. Detta underlag har Skolverket tagit fram med syftet att planera och dimensionera utbildningsutbudet för att bättre matcha arbetsmarknadens behov. Johanna berättade dock att detta underlag har flera brister när det kommer till besöksnäringen. Skolverket samlar bland annat in statistik över etableringsgrad inom olika tjänster, det vill säga hur många som får en fast anställning efter sin utbildning. Detta blir dock problematiskt i en bransch som besöksnäringen där det är ganska ovanligt med fast anställning och vanligare med tim- eller visstidsanställning, vilket inte finns med i Skolverkets underlag. Johanna berättade att Visita därför har gjort en egen undersökning som ska komplettera Skolverkets bild av besöksnäringen. Den visar en positiv trend av att fler söker till utbildningar som Hotell och Turism och Restaurang Livsmedel. Det finns alltså et ökat intresse för branschen och Visita vill visa att det kan bli problem om utbildningsplatserna minskas. Johanna visade på vikten av att branschen och skolan tillsammans arbetar för att fortsätta öka intresset för besöksnäringen så fler även får chansen att utbilda sig inom den.

Johanna Hallén Schub, Visita

När det sedan var fika fick alla deltagare i uppgift att dela in sig i olika grupper och diskutera frågan: Vilken kompetens/ vilka kompetenser behöver vi mer av inom besöksnäringen? Detta gav engagerade diskussioner och framför allt lyftes personliga egenskaper som ansvarstagande, självledarskap, initiativförmåga och kommunikativ förmåga som viktiga kompetenser. Det var tydligt att det är mer egenskaper som gäller personlighet hos den som ska arbeta, än vilka erfarenheter personen har. Detta är en väldigt intressant insikt och något som troligen kommer bli alltmer aktuellt i framtiden.

Inspirerande projekt

Efter pausen var det dags för dagens långväga gäster, Tina Engelbrektsson från Liseberg Grand Curiosa Hotel och Kajsa Jeppson och Maria Busk från Campus Mölndal. De har tillsammans rivit ett otroligt spännande och inspirerande projekt där de utbildat personer mot konkreta jobb som finns på riktigt. Campus Mölndal, vuxenutbildningen i Mölndal, insåg att problemet med kompetensglappet inte kommer lösas genom de sätt som utbildningar sker nu. Därför valde de att tillsammans med Lisebergs nya hotell Grand Curiosa Hotel, som var i stort behov av personal, att hitta personer som levde på bidrag som ville utbilda sig och börja arbeta. Genom en ”ovanlig” antagningsprocess där frågor som ”talar du svenska” inte var med, riktades fokus mot de som söktes vilja och personlighet. Det absolut viktigaste var intrycket de gjorde under intervjuerna, vilken vilja de visade och hur engagerade de verkade. Detta trots att många inte kunde svenska, berättade Kajsa och Maria. Av de 60 personer som intervjuades av Campus Mölndal skickades 32 vidare för intervju på Liseberg där 14 personer till slut fick anställning.

Konceptet blev en provanställning som genomfördes under tiden de studerade på Campus. Med skolans hjälp kunde de få precis de utbildningar som behövdes för arbetet de skulle göra och sådana saker som Lisebergs interna utbildningar kunde genomföras på ett sätt så alla förstod. Detta gav 14 personer som annars lever på bidrag, ett arbete. Flera vet till exempel inte hur man använder en dator i Sverige, eller kan som sagt inte kan svenska, och hade troligtvis valts bort tidigt i en ”vanlig” rekryteringsprocess, berättade Kajsa och Maria.

För dessa personer och deras familjer har livet förändrats totalt. Det är dem som är gladast och mest motiverade på jobbet och de får hela tiden chans att träna upp sin svenska, sa Tina. Projektet har även gett flera ringar på vattnet då de anställda dels slipper leva på bidrag, dels kan hjälpa sina barn och vänner att söka jobb. Detta är ett otroligt inspirerande projekt som gett direkta och tydliga resultat.

Kajsa Jeppson, Tina Engelbrektsson och Maria Busk

Eftermiddagen avslutades med inspiration från en annan bransch, nämligen energibranschen. Anna Johansson från Jönköping Energi presenterade hur dem arbetar med framförallt PRAO-veckor för elever på högstadiet. Genom att låta flera elever komma och genomföra roliga uppgifter som kanske inte alltid finns, men som fungerar som en tydlig inspiration för eleverna, kan fler lockas till att söka en utbildning inom branschen. Hon berättade att många har svårt att ta emot en PRAO-elev i en hel vecka och göra veckan intressant. Detta har hon löst genom att göra ett schema för eleverna, där de får gå runt på olika avdelningar på företaget och testa många olika saker. Upplägget underlättar både för de anställda som inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att ta emot eleverna och veckan blir betydligt mer innehållsrik och intressant för eleverna.

Anna uppmuntrar andra branscher och företag att göra det samma, det kommer väcka ett intresse hos eleverna som de kanske inte annars hade hittat. Anna berättade även att ibland hittar man elever som är riktiga stjärnor, och dessa kan man då på olika sätt arbeta vidare med och erbjuda extra jobb eller bara guida in i branschen. Hon betonar också vikten av att involvera föräldrarna i den mån det går för att de också ska få upp ögonen för hur en viss bransch eller utbildning kan gynna deras barn.

Ett annat viktigt initiativ som hon och Jönköping Energi påbörjat är att anordna After Work för Studie- och Yrkesvägledare från skolorna. Detta event innebar att personerna fick besöka Jönköping Energi och träffa olika personer från olika delar av företaget för att få en bättre insyn i vad yrkena innebär. Detta ger dem en bättre möjlighet att förstå branschen och kanske få lättare att guida rätt elever till utbildningarna, berättade Anna.

Anna Johansson, Jönköping Energi

Stort tack till alla som medverkade på detta fantastiska event! Det finns många engagerade och kompetenta personer som tillsammans kommer kunna göra skillnad för branschen och dess framtida kompetenser. Kompetensdag för besöksnäringen blev ett otroligt lyckat koncept och kan förhoppningsvis leda till nya projekt för att minska kompetensbehovet i länet. Tack för denna dag, vi ses igen i höst!

Kajsa Norén

Praktik inom kommunikation

kajsa.noren@handelskammarenjonkoping.se

Fler inlägg

Våra medlemmar

Helena Hjalmarsson om Digtory: ”Vi vill göra det omöjliga möjligt”

Det har varit en händelserik vår för Helena Hjalmarsson och hennes kollegor på nystartade Digtory. En period där de tänkte passa på att b...

Läs mer
Nyheter

Ny Position erbjuder expertstöd inom HR

Ny Position är ett av våra medlemsföretag som nu ställer upp lite extra för Handelskammarens medlemmar och erbjuder expertstöd inom HR-re...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari