fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kompetensbehovet inom tillverkningsindustrin är stort
20 juli, 2020

Kompetensbehovet inom tillverkningsindustrin är stort

Enligt en undersökning som företagsklimatet.se kom ut med anger företagarna i Jönköpings län att det är problematiskt att få rätt kompetens. I botten hittar vi Gislaveds- och Gnosjö kommun tätt följt av Värnamo kommun där de anger att tillgängligheten till rätt kompetens kan mätas till 2,6 respektive 2,8 på en sexgradig skala. Dessa är industritäta kommuner med behov av såväl spets- som breddkompetens. Företagen inom tillverkningsindustrin vill växa och de står för en ansenlig del av arbetstillfällena i Jönköpings län.

Siffrorna är givetvis alarmerande då kompetens är en förutsättning för tillväxt! Dagens industri ser inte ut som förr. Borta är de smutsiga, mörka lokalerna och de är i de flesta fall ersatta med ljusa och trivsamma miljöer. Industrin är automatiserad är ofta fysisk men sällan monotont. Dessutom är karriärmöjligheterna stora då företag är benägna att bevara sin kompetens och ser det positivt att personalen vill utvecklas.

För att tillgodose kompetensbehovet för tillverkningsindustrin i Jönköpings län, sett ur ett breddperspektiv, behöver statusen för lärlings- och de industritekniska gymnasieutbildningarna lyftas. Utbildningarna leder i hög grad till arbete och karriärmöjligheterna är många för de som vill.

Bilden i texten är från FläktGroups enhet i Jönköping, en organisation där jag hade förmånen att få arbeta under några år först som produktionsingenjör och sedan projektledare. Verksamheten är givetvis helt beroende av den kompetenta och kunniga produktionspersonalen!

Fler inlägg

Nyheter

Poolia erbjuder HR-expertstöd

Poolia är ett av våra medlemsföretag som ställer upp för Handelskammarens medlemmar och erbjuder expertstöd inom HR-relaterade frågor.

Läs mer
Våra medlemmar

”Det är mycket viktigt för oss att kunna erbjuda de utbildningar och studenter som efterfrågas av företagen.”

Som medlem är du med och stärker Jönköpings läns näringsliv! Anders Jonzon, kommunikationsdirektör på Jönköping University, är ledamot i ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari