fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Klara Käll: ”Förvriden dagsrytm och mañana-mañana-tänk…”
23 juni, 2020

Klara Käll: ”Förvriden dagsrytm och mañana-mañana-tänk…”

I maj 2019 fick Klara Käll, en framstående Marketing Management-student från Jönköping International Business School, ta emot ett stipendium för att underlätta vid högre studier utomlands. För Klaras del stod Barcelona på schemat och vi hörde av oss till henne för att höra om hur hennes tid i Barcelona var.

Som tidigare utbytesstudent i Brasilien så var beslutet självklart att välja ett helt års utlandsstudier, i stället för en termin under mitt sista år. Att staden var Barcelona, som jag besökt tidigare och absolut älskar, gjorde valet ännu lättare. Detta var första gången mitt program, Marketing Management, på Jönköping International Business School hade detta dubbelkandidatssamarbete som de har med de andra programmen. Detta innebar att jag avslutade hela året i Barcelona, på IQS School of Management och med facit i hand är det absolut inget jag ångrar i dag!

Klara Käll. Foto: privat.

Den 1:a september möttes jag och min resekompis av palmträd och en magisk sensommarvärme. Resan började mindre bra med förseningar och borttappat bagage så den första natten fick vi sova med handdukar och jackor som täcken i våra studentrum i ett kalt universitetsboende. Efter ett par dagar fick vi våra saker och vi kunde börja introduktionsveckan på IQS. Veckan var blandad med olika teambuildingövningar, men höjdpunkten var en skattjakt genom stadskärnan med olika gåtor. Något som jag gillar mest med Barcelona är de olika stadsdelarna. På ett par minuters gång kan du gå från intensiva Ramblas till de gotiska kvarteren och katedralen. Lite längre ner finns såklart stranden där vi spenderade flera dagar, även sent in i oktober.

Som väldigt bekant med det brasilianske tankesättet – “det är en dag imorgon” – kom det inte som någon överraskning att Spanien följde samma spår. En stor dos tålamod fick tas då 5–10 minuter försening på både elever OCH lärare sågs som normalt. Något som också vände saker och ting upp och ner var mitt schema. Obligatorisk närvaro med kvällslektioner varje dag störde ens lite självständiga tänk man har i Sverige. Här lades det mycket vikt på engagemang och medverkan i lektioner med inlämningar och läxor varje vecka. Överlag var det lite flashback till gymnasiet, men tentorna här vägde mindre med allt annat arbete inräknat, så “slutet-på-terminen-stressen” var betydligt mindre här.

Bilder från Klaras tid i Barcelona. Foton: privat.

Barcelona som stad är en salig blandning av kultur, strand, nattliv och natur. Flera helger åkte jag på resor med Erasmus till närliggande städer eller för naturupplevelser. Höjdpunkten var vandringsresan till Mont Rebei där man vandrar längs med ett berg bredvid en turkos flod för att komma ut till en bergsdal med glittrande vatten. En helt fantastisk upplevelse som hamnat i toppen på min lista av naturupplevelser. Att resorna var fulla med andra öppensinnade studenter gjorde också att man skaffade sig vänskaper väldigt enkelt på dessa resor. En nackdel att åka på utbyte är alltid att säga hejdå till alla fantastiska vänner man fått.

Det kom tyvärr som ingen stor överraskning att jag var tvungen att åka tillbaka till Sverige i mars i år då skolan stängde ner och nationellt nödläge utropades på grund av covid-19. Utbildningen fortsatte online men det blev ett tråkigt och abrupt avslut på året. Sista terminen som bestod av fyra kurser och en uppsats där vi enbart samarbetade online gjorde det till en intensiv vår, men nu är allt klart. Att arbeta hemifrån kommer nog vara en stor del av den nya normaliteten, så det kanske är bra att man även provat på det!

Men min tid i Barcelona visade sig inte vara slut. Just nu håller jag på att förbereda mig för min flytt tillbaka då jag fått heltidsjobb efter examen. Det ska bli spännande att jämföra livet som student och som ung nyutexaminerad, men jag är väldigt säker på att kärleken till staden förblir densamma.

Till andra studenter, jag uppmanar er verkligen att ta tillvara på möjligheter till utomlandsvistelser, man vet aldrig vilka dörrar som kan öppnas. Jag förblir evigt tacksam till Handelskammaren i Jönköping för att jag fick ta emot ett stipendium som underlättade mitt år ekonomiskt.

¡Hasta luego!


Klara Käll
Stipendiat, Handelskammarens i Jönköpings län Stipendium 2019

Fler inlägg

Nyheter

Ludvig Göhlin: “Hela Jönköpings län är unikt, och det ska vi dra nytta av”

Ludvig Göhlin, vd för Gnosjö-företaget Göhlins, var ett av de nya namn som valdes in i Handelskammarens styrelse under förra året. Vi hör...

Läs mer
Våra medlemmar

Moderskeppet, företaget som brinner för att utbilda

För 15 år sedan var det en personlig webbplats. Nu – ”200 bananskal senare” som vd Mattias Karlsson Sjöberg uttryckte det – så består utb...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari