fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Kartläggning av kommunala stödåtgärder i länet
2 april, 2020

Kartläggning av kommunala stödåtgärder i länet

I Handelskammarens roll att representera näringslivet fortsätter vi att bevaka och kartlägga åt företagen i Jönköpings län. Det gör vi för att få en uppdaterad lägesbild över hur företagen i regionen påverkas av det rådande Coronaviruset.

Sidan uppdateras kontinuerligt. 

Handelskammaren har gjort en kartläggning av hur länets kommuner agerar för att stötta regionens företag. Det pågår dialoger kontinuerligt med näringslivet i länet och alla kommuner sliter med frågan om nya kommunala åtgärder, och sannolikt kommer det fler.

Syftet med kartläggningen är bland annat att visa på de skillnader som finns, men framför allt att inspirera till fler konkreta stöd och åtgärder som gynnar och främjar länets alla företag, för det behövs. Stöd som faktiskt hjälper i den här, för många företag, oerhört svåra situation. Viktigt är också att kommunerna säkrar att det är lätt för företagen att hitta relevant och aktuell information om vilka stödåtgärder som finns att tillgå, samt hur de ska gå tillväga.

Handelskammaren har undersökt om kommunerna erbjuder nedanstående stöd och åtgärder till sina företag. 

I nuläget är det Jönköping, Gislaved, Habo, Sävsjö, Nässjö och Vaggeryd de kommuner som erbjuder uppskov med hyran från de kommunala bostadsbolagen. Se länkar till de olika kommunerna nedan.

Närmre hälften av alla kommuner, sju av tretton, tillåter uteserveringar att öppna omgående.

Sex av tretton kommuner erbjuder möjlighet till resursbyte av personal. Gnosjö kommun uppger att de än så länge inte ser behov av detta.

Elva av länets kommuner ger företagen möjlighet till förlängd kredittid, det vill säga att företagen ges möjlighet att be om att få skjuta upp kommunala avgifter samt tillsyns-, tillstånd- och vattenavgifter etc.

Sedan Handelskammaren påbörjade kartläggningen i slutet av mars har antal kommuner som erbjuder rådgivning ökat tydligt. I dagsläget erbjuder elva av tretton kommuner stöd i form av rådgivning till företag.

Möjlighet till hyresuppskov erbjuds i följande kommuner:

2020-05-19

 

Gislaveds kommun har, för att ytterligare stimulera näringslivet, beslutat att kommunstyrelsen bidrar med 500 000 kronor. Pengarna är inte öronmärkta och har i samråd med näringslivsrådet tagits fram med målet att finna insatser som gynnar hela näringslivet; handel, besöksnäring, service och industri samt skapar attraktivitet i kommunens alla orter.
Läs mer om det HÄR.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Caroline Grahn – mentor i Omvänt mentorskap

Caroline Grahn: "Jag har haft förmånen att utveckla mitt coachande ledarskap och att få insyn i en helt annan verksamhet än vart jag har ...

Läs mer
Nyheter

Karin Sandén Ahlqvist, ny styrelseledamot i Handelskammarens styrelse

Vi är mycket glada över att presentera Karin Sandén Ahlqvist som ny styrelseledamot i Handelskammarens styrelse. Karin, som är VD på Axel...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari